Vilniuje Seimo nario mandatą iškovojo tik socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, tačiau Kauną beveik „nušlavė“ konservatoriai, Klaipėdos rinkėjai irgi neišrinko nė vieno socialdemokrato. Socialdemokratų citadele galima laikyti Šiaulius, kur Aušros apygardoje mandatą iškovojo Edvardas Žakaris, Saulės – Arvydas Mockus, Dainų – Valerijus Simulik.

„Guostis galima nebent tuo, kad didžiuosiuose miestuose procentas balsavusių už LSDP, lyginant su 2008 m. rinkimais, stipriai išaugo. Pavyzdžiui, Klaipėdoje, Panevėžyje balsavusių už LSDP išaugo daugiau, kaip dvigubai, nors ir nepasiekė šalies vidurkio 18,44 proc. Vadinasi, potencialas yra“, - partijos tarybos posėdyje sekmadienį viešbutyje „Best Western Naujasis Vilnius“ teigė A. Butkevičius.

Politikas pabrėžė, kad Vilniuje buvo tikimasi iškovoti mandatus Justiniškių ir Šeškinės apygardose, tačiau jose kandidatavę Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas liko treti.

„Duomenys rodo, kad rinkėjų sąraše įrašytų skaičius šiuose rinkimuose, lyginant su 2008 m., sumažėjo daugiau kaip 100 tūkst. Rinkėjų skaičius kur kas labiau mažėja rajonuose, o ne didžiuosiuose miestuose. Vilnius pagal gyventojų skaičių – tai maždaug 13 vidutinio dydžio šalies savivaldybių. Išvada paprasta: nesutvirtinę savo įtakos miestuose, rizikuojame netolimoje ateityje prarasti pozicijas visos Lietuvos mastu“, - teigė A. Butkevičius.

Politikas darė prielaidą, kad Vilniuje nesėmę galėjo lemti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikti įtarimai socialdemokratų atstovui, Vilniaus vicemerui Romui Adomavičiui bei partijos būstinėje daryta krata.

„Prieš pat rinkimus nuskambėjęs pareiškimas neva LSDP yra tarp tų partijų, kurios daro priešingai, nei yra žmonių interesas, netikėta krata LSDP Vilniaus skyriaus būstinėje taip pat atėmė rinkėjų balsus, ypač Vilniuje“, - svarstė A. Butkevičius.

Tačiau, jo nuomone, prie socialdemokratų pergalės prisidėjo patariamasis referendumas dėl Visagino atominės elektrinės (VAE). Socialdemokratų lyderio nuomone, žmonės galėjo ateiti specialiai į referendumą, tačiau drauge galbūt ir pabalsavo – ir esą tikėtiniausia, kad jie balsavo už socialdemokratus.

„Žinoma, tam tikrą poveikį padarė ta aplinkybė, kad greta Seimo rinkimų buvo surengtas Referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos. Galima tvirtinti, kad tie, kurie apskritai neidavo į rinkimus, buvo nusivylę politika, atėjo tik dėl Referendumo. Tačiau į Referendumo poveikį rinkimų rezultatams reikia žvelgti kompleksiškai. Atėję, tarkim, vien dėl Referendumo rinkimuose vis dėlto sudalyvavo. Ir nemaža jų dalis balsavo už LSDP“, - teigė socialdemokratų lyderis.

DELFI primena, kad socialdemokratai Seimo rinkimuose iškovojo 38 mandatus, tačiau prie jų ketina prisijungti ilgamečio jų partijos nario a.a. Juozo Palionio sūnus Andrius, todėl Seime ši partija turės 39 vietas. Socialdemokratai pradėjo formuoti koaliciją su Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Į derybas pagal formulę „3+1” kviečiama ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.