Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymus visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ spalio 18-24 d. atlikus Lietuvos gyventojų apklausą.

V.Dumbliauskas: nepatenkinti gali būti dešiniųjų rinkėjai

Kaip rodo apklausos duomenys, rinkimų rezultatai visiškai tenkina 12,4 proc. gyventojų, greičiau tenkina 41,6 proc. apklaustų žmonių.

Kad rinkimų rezultatai greičiau netenkina, sakė 19,4 proc. gyventojų, dar 10,8 proc. atsakė, kad pirmojo turo baigtis jų absoliučiai netenkina.

Kaip žinoma, po pirmojo rinkimų turo į priekį išsiveržė Darbo partija, už kurią balsavo 19,82 proc. gyventojų. Antra vieta teko socialdemokratams, kuriuos rinkimuose parėmė 18,37 proc. žmonių, trečią vietą pirmame ture užėmė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – už juos balsavo 15,08 proc. rinkėjų.

Tiesa, antrajame ture pagal mandatus jau pirmavo socialdemokratai, iškovoję 38 mandatus, antri buvo konservatoriai su 33 mandatais, trečia – Darbo partija, turinti 29 vietas Seime.

Kiek Jus tenkina pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatai? (proc.)Spalis 2012
Visiškai tenkina12,4
Greičiau tenkina41,6
Greičiau netenkina 19,4
Visiškai netenkina10,8
Nežino / neatsakė15,8
Iš viso:100

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad rinkimai kiek primena sporto varžybas – laimėjusieji ir jų rėmėjai džiaugiasi, o pralaimėjusieji bei jų draugai – liūdi.

Tiesa, politologas teigia, kad dešinieji vis tik neturėtų jaustis pralaimėję, nes jų rezultatas rinkimuose buvo gana neblogas – pavyzdžiui, už liberalus balsavo 117 tūkst. gyventojų, už konservatorius – 206 tūkst. rinkėjų. Per praėjusius rinkimus už konservatorius balsavo 243 tūkst. rinkėjų, už Liberalų sąjūdį – 70 tūkst.

„Kieno komanda laimi, tie laimingi, sako, mes laimėjom, o kurie pralaimi – nelaimingi. Bet dešiniųjų elektoratas turėtų būti patenkintas, nes jų partijos pasirodė tikrai gerai“, - sakė V. Dumbliauskas.

„Aš visą laiką primenu, kad 2000 m., po keturių metų valdymo konservatoriai gavo tik 126 tūkst. balsų, tada juos rinkėjai tikrai nubaudė, o šiais metais tikrai nenubaudė“, - teigė politologas.

Jo nuomone, dešiniųjų rinkėjai galbūt nepatenkinti, kad daug balsų gavo Darbo partija ir jos lyderis Viktoras Uspaksichas. Anot politologo, tuo gali piktintis ir socialdemokratų rėmėjai, nes Darbo partija „pagadino reikalą“ socialdemokratams – jiems gali nepavykti tapti vienvaldžiais koalicijos lyderiais.

A.Kubiliaus Vyriausybės veiklą vertina vos vos teigiamiau

Gyventojai po pirmojo rinkimų turo taip pat ėmė kiek teigiamiau vertinti dabartinio premjero bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Andriaus Kubiliaus vadovaujamo ministrų kabineto veiklą.

Pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį teigiamai ir greičiau teigiamai A. Kubiliaus Vyriausybės darbą vertino 13 proc. gyventojų, o spalio mėnesį – jau 17,4 proc.

Tačiau itin daug žmonių šio kabineto darbą vertina vis dar nepalankiai. Tarkime, greičiau neigiamai darbą įvertino 48,5 proc. žmonių, o greičiau neigiamai – 30,9 proc.

Rugsėjo mėnesį vertinančių greičiau neigiamai buvo 51 proc., neigiamai – 31,9 proc.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)Spalis2012Rugsėjis 2012
Teigiamai3,51,5
Greičiau teigiamai13,911,5
Greičiau neigiamai 48,551,0
Neigiamai30,931,9
Nežino / neatsakė3,24,1
Iš viso:100100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų spalio 18-24 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc. Cituojant apklausą nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA.