Nuo praėjusios savaitės Dusetų miestelio K.Bugos gatvėje dirba archeologinės perkasos vadovas ir 3 jo pagalbininkai.

„Tikimės, kad šią savaitę jau baigsime darbus. Šioje vietoje buvo šiukšlynas, todėl mes nesitikime rasti kažkokių archeologinių radinių. Darbas vyksta greitai“ - penktadienį sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) Gyvosios atminties programos vadovas Dalius Žygelis.

Kasinėjimai Dusetų miestelyje pradėti dabar, nes 85 metų buvęs partizanas Jonas Abukauskas tik šiemet kreipėsi į LGGRTC su prašymu rasti jo brolio palaikus. „Mes reaguojame į visus gyventojų prašymus atlikti archeologinius tyrimus“, - sakė tyrinėtojas D. Žygelis.

Buvo atkasti keturių žmonių palaikai. Archeologai tikisi rasti ne tik J.Abukausko brolio kūną, bet ir jo bendražygio partizano Juliaus Siručio. Taip pat partizanų šeimos - vyro ir žmonos Stukų - kaulus.

Tyrėjas D.Žygelis pripažįsta, kad dar anksti teigti, jog maždaug 80 kvadratinių metrų perkasoje rasti palaikai yra „Audros“ būrio partizanų: „Yra tiesioginių liudininkų, kurie matė, kad partizanų kūnai buvo suguldyti šiame kieme. Bet žmonių, kurie matė juos čia užkasant – nėra.“

Apie tai, kad rasti kaulai gali būti partizanų, išduoda nepagarbi palaidojimo poza. Kūnai sumesti veidu į žemę, sulenktos rankos, kojos.

Niekada Lietuvoje nebuvo tokio laidojimo būdo. Kiti mūsų tyrinėjimai rodo, kad tokia nepagarba mirusiems yra būdinga MGB. Jų nužudytų žmonių palaikus randame tokioje padėtyje, kokioje sustingo nušovus ar įmetus į duobę“, - pasakojo Gyvosios atminties programos vadovas.

Tiesa paaiškės, kai archeologai gaus teismo medicinos ekspertų išvadas. Specialistai turi galimybę nustatyti biologinį palaikų amžių, lytį, kulkų ar kitų ginklų padarytus sužeidimus, ligas. „Jeigu kaukolė yra gerai išsilaikiusi ir yra to žmogaus nuotrauka, galima atlikti fotosugretinimą. Tokie patyrę specialistai, kaip profesorius Rimantas Jankauskas, tuos sudėtingus tyrimus atlieka labai greitai“, - apie kūnų atpažinimo procesą kalbėjo D. Žygelis.

Jeigu teismo medicinos ekspertams nepavyks identifikuoti kūnų, tai tyrėjai pasitelks radiokarboninį metodą, dar vadinamą C14. Tas tyrimas padėtų tiksliai nustatyti palaikų amžių.

Su sovietų okupantais kovojęs „Audros“ partizanų būrys aktyviai veikė Dusetų apylinkėse iki 1952 metų vidurio. Paskutiniai kovotojai žuvo rugsėjį.

Kaip rašo lrytas.lt, dauguma Laisvės kovotojų palaikų buvo iškasta dar 1990-1992 metais. Tada vyko masiniai partizanų palaikų perlaidojimai. Žmonės patys ėmė rausti paupius, laukus, pamiškes, žvyrų karjerus, šiukšlynus, kur galėjo būti užkasti jų giminaičiai. Tuo metu buvo daug tiesioginių liudininkų, kurie galėjo papasakoti apie tikslias palaidojimo vietas. Tačiau tai nebuvo profesionalūs tyrimai.

„Dabar į mus kreipiasi tik tie žmonės, kurie patys jau bandė ieškoti savo giminaičių palaikų, tačiau nerado. Mes turime galimybę užsakyti profesionalius detaliuosius tyrimus, tačiau tam reikia, kad žmonės į mus kreiptųsi. Tikrinti kiekvieno valsčiaus MGB kiemo mes neturime finansinių galimybių“, - paaiškino D. Žygelis.