Darbo partijos transportas tapo įprastu reginiu

DELFI skaitytojas Donatas pranešė šeštadienį ryte, jau galiojant agitacijos draudimui, prie „Iki“ parduotuvės Lazdynuose pastebėjęs Darbo partijos simbolika ir kandidatų atvaizdas padabintą mikroautobusą – tokį pat, koks išankstinio balsavimo metu buvo pastebėtas ir prie Vilniaus savivaldybės. Ant transporto priemonės pavaizduotas partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ir jos kandidatas Lazdynų vienmandatėje – Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai vieningos nuomonės neturi. Teisingumo ministro deleguotas VRK narys Liutauras Ulevičius DELFI teigė manantis, kad „darbiečiai“ taip pažeidžia agitacijos draudimą. Tuo tarpu Teisininkų draugijos atstovas VRK Jonas Udris laikosi nuomonės, kad „darbiečių“ transportas nepapuola į įstatyme nustatytus rėmus.

„Apsigins, kad atvažiavo pieno nusipirkti – eilėje užtruko, ir viskas. Nieko nepasakysi. Ar tai yra nuolatinė vaizdinė agitacija? Įstatyme nėra detalizuota – tai palikta vertinimui. (...) Jeigu rinkimų dieną važinės ir malsis aplink apylinkes – jau bus tikrai negerai“, - sakė J. Udris.

Darbo partijos Rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys žadėjo, kad rinkimų dieną nė viena partijos transporto priemonė miestuose nevažinės. Politikas prašė jį asmeniškai informuoti, jei kas nors sekmadienį pastebės „darbiečių“ transportą.

Savivaldybės darbuotojams – vicemero laiškai

Į DELFI taip pat kreipėsi vienas Vilniaus savivaldybės darbuotojas, pranešęs, kad savivaldybės tarnautojams vicemero R. Adomavičiaus referentė Alma Gudiškytė platino savo viršininko prašymą paremti jį Seimo rinkimuose.

„Penktadienio darbo dienos pabaigoje visiems savivaldybės darbuotojams elektroniniu paštu buvo išplatintas vicemero Romo Adomavičiaus kreipimasis į savivaldybės darbuotojus, kuriuo raginama balsuoti už jį. Vargu, ar tai yra teisėta ir etiška“, - rašo pasipiktinęs savivaldybės tarnautojas.

VRK nariai šiuo atveju laikosi vieningos nuomonės – rinkimų įstatymams R. Adomavičius nenusižengė. Esą tai būtų galima traktuoti kaip pažeidimą tokiu atveju, jei vicemero laiškai į pavaldinių pašto dėžutes skrietų po to, kai įsigaliojo agitacijos draudimas.

Tiesa, L. Ulevičiaus nuomone, galbūt galimas „asmens duomenų teisinės
apsaugos pažeidimas pagal Elektroninių ryšių ir Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą“.

Priedas prie talkos – A.Zuokienė

Į DELFI taip pat kreipėsi Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos abiturientas. Vaikinas nupasakojo vykęs į talką ir sulaukęs netikėtos kompanijos – A. Zuokienės su asistente.

„Buvau gražiai paprašytas važiuoti į Medininkus, prie Aukštojo kalno, ir sutvarkyti praeitais metais mūsų mokyklos pasodintą ąžuoliukų giraitę. Pagalvojau, kad reikia atlikti gerą darbą, tuo labiau, nereikia eiti į pamokas, tai ir sutikau važiuoti. Kai įsėdome į autobusą, pirmas pastebėjimas buvo, kad autobusas pernelyg patogus, jame daug vietos, gana naujas, bet į tai labai dėmesio nekreipiau. Turėjome išvažiuoti 13 valandą, bet jau visiems surinkus mes nejudėjome, tarsi kažko dar laukėme. Į autobusą įlipo Agnė Zuokienė, viskas pasidarė aišku“, - laiške DELFI rašo dvyliktokas.

Anot jo, ąžuolynas liko netvarkytas.

„Kulminacija buvo, kai atėję prie aukuro ant Aukštojo kalno mes visą laiką, jau labai tiesiogiai kalbėjome apie rinkimus, klausėmės Agnės Z. kalbų apie tradicijas, ji sakė, kad ši kelionė taps tradicija ir kiekvienais metais mes taip važiuosime. (...) O pati esmė, kad nors kvietime, kurį man davė auklėtoja, buvo rašoma, kad mes tvarkysime
Vytauto Didžiojo ąžuolyną, tam laiko net nebeliko, nes mes labai ilgai ir gražiai kalbėjome apie rinkimus“, - teigia vaikinas.

Vis dėlto VRK nariai įstatymo pažeidimo čia nemato.

„Suprantu, žmonėms keista. Aišku, nelabai gražiai atrodo, bet formaliai nežinau, prie ko prikibti“, - sakė J. Udris.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotrauką ir informaciją.