Parlamentarė įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisą, kuria siūloma tuos, kurie atliko mažamečio asmens tvirkinimo veiksmus, bausti laisvės atėmimu nuo 3 iki 8 metų.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas už tokius veiksmus numato gerokai švelnesnes bausmes - baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 2 metų.

Anot D. Mikutienės, tai yra nusikaltimo sunkumui neadekvati atsakomybė. Be to, Baudžiamasis kodeksas numato, kad už mažamečio seksualinį prievartavimą gali būti skirtas laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.

"Šie nusikaltimai ypatingai traumuoja mažamečius ir sukelia sunkias pasekmes jų psichinei bei fizinei sveikatai", - pažymėjo komiteto pirmininkė.

Jos tvirtinimu, pakeitus Baudžiamąjį kodeksą kriminogeninė situacija pagerės, kadangi pataisa leis nustatyti nusikaltimo sunkumui adekvačias bausmes ir sumažins atitinkamų nusikaltimų skaičių.

Praėjusią savaitę Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcija pasiūlė pataisyti Baudžiamąjį kodeksą, kad laisvai apsispręsti turėti lytinius santykius galėtų ne jaunesni kaip 16 metų asmenys.

Liberalcentristo Rimanto Remeikos įregistruota pataisa amžiaus cenzą už neprievartinį lytinį santykiavimą siūloma padidinti nuo 14 iki 16 metų. Ši amžiaus riba pasirinkta manant, kad nepaisant ankstyvos anatominės ir fiziologinės brandos, visa apimančios lytinės brandos asmuo sulaukia ne anksčiau kaip nurodytas amžius.

Už lytinį santykiavimą su jaunesniu kaip 16 metų asmeniu liberalcentristas pasiūlė skirti laisvės atėmimo bausmę iki 5 metų.