Per sausio mėnesį Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė jau gavo 29 skundus dėl įvairių diskriminacijos formų - lyties, negalios, amžiaus, seksualinės orientacijos. Tuo tarpu pernai per visus metus buvo gauti 57 skundai.

Kaip pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, dalies skundų tarnyba anksčiau negalėjo nagrinėti, nes jie nepriklausė jos kompetencijai.

Kaip BNS paaiškino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ryšių su visuomene specialistas Valdas Dambrava, anksčiau galiojęs Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas kovojo tik su diskriminacija dėl lyties.

Tuo tarpu nuo sausio 1 dienos įsigaliojęs Lygių galimybių įstatymas kovoja ir su kitokia diskriminacija - dėl, negalios, amžiaus, seksualinės orientacijos, tautybės, rasės, įsitikinimų.

"Naujasis įstatymas suteikė galimybę kreiptis platesniam ratui žmonių, todėl yra tiek daug skundų", - aiškino V.Dambrava. Jo teigimu, tarnyba tyrimus gali pradėti ir savo iniciatyva, pavyzdžiui laikraštyje pastebėjusi diskirminuojantį skelbimą dėl darbo, nors skundo ir negauta.

Tačiau šiemet dėl padidėjusio skundų srauto Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sausio mėnesį nepradėjo nė vieno tyrimo savo iniciatyva.

2004 metais tarnyba gavo 57 skundus bei dar 17 tyrimų buvo pradėta savo iniciatyva. Iš viso per 1999-2004 metus tarnyba gavo 325 skundus bei pradėjo 85 tyrimus savo iniciatyva.

1998 metų gruodžio 1 dieną buvo priimtas Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas, kuris įsigaliojo 1999 metų kovo 1 dieną. Tų pačių metų gegužės 25 dieną Seimas įsteigė jam atskaitingą Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri 2003 metais buvo pervadinta į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

2003 metų lapkričio 18 dieną priimtas Lygių galimybių įstatymas, įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos.