„Kalbos apie žmonių teises, apie teisę į savo kūną, apie lyčių lygybę, apie pasirinkimo laisvę ir panašios dažniausiai yra skiriamos užmigdyti budrumą ir palaidoti tradicinę šeimą, pakeičiant ją partnerystėmis ar kitomis sugyvenimo formomis, kurios nereikalauja jokios atsakomybės, – pamokslavo S. Tamkevičius. – (...) O tai, kas nutinka dabar, kai nepaklausoma Dievo, mus visus verčia labai sunerimti. Jeigu Dievo tvarkos nepaisymas padarytų nelaimingus tik pavienius žmones, tai būtų tik pusė bėdos. Pasakytume, kaip pasiklojo, taip išmiegojo. Bet jau šiandien mes matome griaunamos krikščioniškos moralės ir šeimos tiesiog katastrofiškas pasekmes. Prisimenate, ką mums pradžioje rugsėjo pasakė, kiek šiemet mažiau vaikų atėjo į mokyklą.“

Arkivyskupas pažymėjo, kad šiandien jaučiamas nusigręžimas nuo krikščionims priimtinų šeimos normų, skelbiančių, „kad šeimą kuria vyras ir moteris, kad šeima yra skirta pažadinti naują gyvybę, kurią reikia branginti ir ginti, kad vaikai turi augti supami tėvo ir motinos meilės, o ne augti kažkur vaikų namuose“.

Šv. Mišiose dalyvavo ir gausus būrys politikų taip pat ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė, premjeras Andrius Kubilius.

Prekybininkai skundėsi menku pelnu

Kol vyko Šv. Mišios, prekybininkai nesnaudė – tikintiesiems jie siūlė įsigyti religinės atributikos, maisto produktų, namų apyvokos daiktų ir net pasisėdėti lauko kavinėse, kuriose kainos nesikandžiojo. Šiluvos klebono Erasto Murausko žodžiais, „už 10 litų gali prisikimšt“.

Prekybininkai už čeburekus ir sriubą prašė maždaug po 3 Lt, už porciją cepelinų, balandėlių – 7 Lt, šašlykai kainavo apie 10 Lt, arbata ar kava – 2 Lt, alus – 4 Lt. Religinės atributikos kaina svyravo nuo kelių iki keliasdešimt litų.

Tikintieji Šiluvos atlaidose nusipirkti gali ne tik kryželių, rožančių ar Marijos paveikslų. Jų laukia ir platus maisto produktų ar buities rakandų pasirinkimas – prekeiviai savo produkciją atvežė iš visos Lietuvos.

Maisto produktais ir religine atributika prekiaujantys pardavėjai skundėsi, kad šiemet pelnas menkas. Jie teigė pastebėję, kad šįmet į Šiluvą atvyko šiek tiek mažiau tikinčiųjų nei pernai, todėl esą neverta tikėtis ir didelio pelno.

„Visi išvažiavo iš Lietuvos, tai ir tų žmonių čia šiemet nėra daug. Nieko neperka žmonės. Atvažiavau iš Telšių, jau antrą dieną stoviu, bet nieko gero“, – prasta prekyba skundėsi religiniais paveikslais prekiaujanti Janina.

Ne geresnės nuotaikos buvo ir Jonas, piligrimams siūlantis duonos gaminių. Jis abejojo, ar kitąmet ryšis Šiluvoje vėl prekiauti: „Už vietą sumokėjau 180 litų, o šiandien pardaviau prekių tik už 30. Tai kur biznis? Dar benzinas kainuoja – viskas. Rytoj bandysiu pasirinkti geresnę vietą, bet šiaip jokios prekybos nėra. Gerai, kad pats esu savininkas. Jei dar pardavėją reiktų samdyt, tai būtų viskas.“

Šiluvos klebonas E. Murauskas aiškino, kad piligrimams, norintiems apsistoti Šiluvoje, problemų nekyla. Esą vietiniai gyventojai už nakvynę savo namuose iš tikinčiųjų paprašo maždaug 5 Lt. Taip pat, klebono žodžiais, miestelyje veikia ir „nedidelis viešbutukas“.

Na, o kitąmet duris turėtų atverti specialiai piligrimams skirta apsistojimo vieta. E. Murauskas teigė, kad už nakvynę, jei mokestis ir bus imamas, tai tik simbolinis – „komforto nebus, bet žmonės turės kur apsistot“.

Šalia prekystalių įsitaisė ir elgetos. Taip pat netrūko ir prašančių aukų religinės bendruomenės poreikiams. Moteris, stovinti šalia koplyčios, vis šūkčiojo: „Paaukokit bažnyčios statybai lituką, už jus bus aukojamos Šv. Mišios“.

Tikintieji, važiuodami iš Raseinių į Šiluvą, šiemet galėjo pamatyti netoli kelio esančius kryžius ir koplytėles – keliui Raseiniai – Šiluva suteiktas Kryžių kelio vardas. Rugpjūčio pabaigoje pastatytus liaudies menininkų darbus jau spėjo paliesti gamtos anomalijos. Pakilęs vėjas nuvertė ir sugadino vieną pakelės kryžių.

S. Tamkevičiaus žodžiais, kryžių šalia kelio jau užtenka. Dabar, jo nuomone, reiktų pasirūpinti dviračių taku.

Didieji Šiluvos atlaidai, skirti Lietuvos krikšto 625 metų jubiliejaus ir palaimintojo Jurgio Matulaičio metų paminėjimui prasidėjo penktadienį ir tęsis ištisą devyndienį – iki kito sekmadienio.

Pagrindinės atlaidų pamaldos, kurioms vadovauja Lietuvos vyskupai, kasdien vyksta 12 val. sakralioje aikštėje priešais Baziliką. Piligrimai Šiluvoje laukiami ir kitose, visą dieną vykstančiose pamaldose.