"Labai daug skeptikų dėl to konkurso. Jau girdisi balsų ir viešojoje erdvėje, kad čia nieko nebus - kaip 20 metų nieko neįvyko, taip ir dabar nieko neįvyks. Mes norėtume truputėlį pravaikyti tą skepsio stingulį", - BNS sakė A.Gelūnas.

Ministro teigimu, komisija ir Kultūros ministerija bandys paraginti menininkus, kad jie į konkursą nežiūrėtų skeptiškai ir ryžtųsi išmėginti jame jėgas. Tam rimtas pagrindas, pasak jo, yra sėkmingai įvykęs pačios aikštės sutvarkymo konkursas, kurį pernai laimėjo "Paleko Archstudijos" projektas "Ramybė".

"Pirmą kartą po nepriklausomybės atgavimo turime bent jau architektūrinio sprendimo laimėtoją - Rolando Paleko studiją, kuri yra oficialus laimėtojas, neapskųstas. Dėl to konkurso rezultato patenkinti ir vyresnės kartos žmonės, patriotinių organizacijų dalyviai, ir architektūros bendruomenė. Turime labai rimtą atskaitos tašką, turbūt esame nelabai toli nuo visiško užbaigimo. Tikimės, kad turėsime rezultatą", - apie kovotojų atminimo įamžinimo konkursą sakė A.Gelūnas.

Pasak Kultūros ministerijos vadovo, šią savaitę pirmąkart posėdžiavusi komisija, turinti organizuoti ir atlikti konkursą, aptarė konkurso sąlygas. Pasak jo, kvietimas dalyvauti konkurse turėtų pasirodyti artimiausiomis savaitėmis.

"Buvo techninio pobūdžio susitikimas, kokio dydžio maketas turi būti, kada skelbti konkursą, kiek laiko duoti menininkams apsispręsti, kaip juos paraginti. Dabar derinsime tarpusavyje, tada viešųjų pirkimų procedūrą kažkiek mūsų specialistai tikslins, ir turėtų per savaitę-kitą išeiti tas kvietimas konkursui su skelbimu, kada maketas bus viešai prieinamas menininkams, kad jie galėtų nusifotografuoti, pasimatuoti savo modelius", - kalbėjo A.Gelūnas.

"Idealiu atveju per rugsėjį viskas turi būti užsukta, blogesniu atveju viskas nusikeltų į spalį. Stengsimės, kad taip neatsitiktų, nes spalis - karštas mėnuo, ir politinėje arenoje bus labai daug kitų judesių", - teigė jis.

Pagal aikštės sutvarkymo konkurso laimėtojo projektą, būtų išryškinti esami aikštės erdvės bruožai: trapecijos forma su ją supančiu liepų perimetru, o vidinis aikštės perimetras būtų išskirtas naujomis liepų eilėmis. Aikštę siūloma grįsti akmens rieduliais.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui, jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta.