"Nors kasdien dėvimas lauko uniformas reikėtų keisti kasmet, šį terminą savo įsakymu jau pratęsiau trejiems metams. Kitų uniformų, kurias pareigūnai dėvi ir tarptautiniuose kontrolės punktuose, dėvėjimo terminas - penkeri metai. Bet tiek mūsų turimos uniformos neatlaiko", - sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Algimantas Songaila.

Šiuo metu būtina pakeisti beveik dviejų tūkstančių pasieniečių lauko uniformas. Vienu metu perrengti visus pareigūnus tarnybai reikėtų 6 mln. litų. Bet tam valstybės biudžete nenumatyta nė lito.

Praėjusią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai nusprendė siūlyti, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus kitąmet aprengtų bei apautų Lietuvos kariuomenė. Komiteto vadovas socialliberalas Alvydas Sadeckas teigė, jog taip elgtis politikus verčia tragiška pasieniečių finansinė padėtis.

Vidaus reikalų ministerijos, kuriai priklauso Valstybės sienos apsaugos tarnyba, finansavimas kitų metų biudžeto projekte, palyginti su šįmet, sumažintas 20 mln. litų. "Policijos finansinė padėtis - apgailėtina. Kitąmet ji bus kritiška", - prognozavo A.Sadeckas.

A.Songaila tvirtino, kad policija nereikalauja pasieniečiams atrėžti pinigų iš gynybai skirto biudžeto, kuris kitąmet sieks 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Pasak A.Songailos, pasieniečių dėvimos uniformos, ginkluotė ir ekipuotė yra tokia pati kaip ir karių: "Todėl tikimės sulaukti pagalbos ne pinigais, bet natūra. Gal kariuomenės sandėliuose yra atliekamų uniformų".

Kariškiai iš esmės sutinka padėti, bet ne tiek daug, kiek reikia pasienio policijai. "Gal kažkiek ir galėsime padėti pasieniečiams. Tačiau tai nereiškia, kad krašto apsauga turi daugybę pinigų ir nežino, kur jų dėti, todėl gali juos visiems dalyti", - teigė "Lietuvos rytui" krašto apsaugos viceministras Valdemaras Sarapinas.

Pas viceministro, Krašto apsaugos ministerija yra pasirengusi diskutuoti su pasieniečiais dėl galimos paramos, bet kol kas tai - tik svarstymų objektas. "Jei krašto apsauga Valstybės sienos apsaugos tarnybai iš savo biudžeto skirtų jos pageidaujamus 6 mln. litų, smarkiai nukentėtų šalies gynybiniai pajėgumai, taip pat ir Lietuvos įsipareigojimai", - kalbėjo V.Sarapinas.

Jei tokia biudžeto lėšų rokiruotė neįvyktų, A.Songaila prognozavo sunkią žiemą: "Suplyšusiais batais ir nuskurusiomis uniformomis tarnyboje nebus lengva". Pasak A.Songailos, pasienio tarnybai numatytas finansavimas tenkina tik 60 proc. pasieniečių poreikių. "Žinoma, kažkaip išgyvensime ir valstybės sienų apsauga nežlugs. Bet nepritekliai darys įtaką mūsų darbui".