"Kauno gatvėse reikia saugotis ne banditų, o policijos, kuri kabinėjasi prie žmonių be jokios priežasties", - po nakties nuotykio Kaune dėstė Ukmergėje veikiančios gamyklos "Systemair" generalinis direktorius 40-metis M.Martišius.

Eidamas miesto centre šalia Rotušės esančia gatve M.Martišius išvydo jų link artėjantį policijos automobilį. Norėdami pareigūnus praleisti vyrai stabtelėjo, tačiau sustojo ir automobilis. "Vienas pribėgo prie mano bendrakeleivio, o kitas prie manęs. Aš apstulbau - juk tiesiog ėjome gatve ir tiek. Pareigūnai net nesiteikė paaiškinti mūsų patikrinimo priežasties. Išversk kišenes, ir baigta", - stebėjosi Ukmergėje veikiančios gamyklos generalinis direktorius, Kaune gyvenantis 40-metis M.Martišius.

Remiantis M.Martišiaus pasakojimu, kai už verslininką gerokai jaunesnis policininkas ėmė M.Martišių tujinti, jis neištvėrė ir jam pareiškė pastabą. Žodis po žodžio - ir pareigūnai prirėmė M.Martišių veidu į sieną ir apieškojo. Pažemintas vyras mestelėjo, kad mato automobilio, kuriuo atvažiavo pareigūnai, valstybinį numerį ir kreipsis į jų vadovybę dėl tokio nekorektiško elgesio. "Po šių žodžių man uždėjo antrankius, įgrūdo į policijos automobilį, pranešė, kad esu sulaikytas ir tylėčiau", - pasakojo M.Martišius.

Į Centro policijos komisariatą pristatytas M.Martišius buvo uždarytas į laikinojo sulaikymo kamerą. Po maždaug 10 minučių atėjęs pareigūnas patikrino M.Martišiaus blaivumą. Alkoholio tikrintuvas rodė lengvą – 0,92 promilės – girtumą. Po kiek laiko išleistam iš kameros vyrui buvo liepta rašyti pasiaiškinimą – už ką ir dėl ko jis buvo sulaikytas. M.Martišius policijos komisariate praleido apie valandą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Kęstutis Kasciukevičius patvirtino, kad toks įvykis buvo. „Kaune, Papilio gatvėje, prie automobilio „Mercedes-Benz” patruliai pastebėjo du įtarimą sukėlusius asmenis, kurie negalėjo paaiškinti, ką nurodytoje vietoje veikia. Policijos pareigūnai paprašė prisistatyti. 27 metų E.K. tai padarė ir po dalinės apžiūros buvo paleistas. Antrasis asmuo atsisakė vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus: neprisistatė, nepateikė asmens dokumento, nesileido atlikti dalinės asmens apžiūros, įžeidinėjo patrulius ir grasino, kad jiems atsirūgs. Taip pat nuo šio asmens sklido alkoholio kvapas. Jam buvo uždėti antrankiai, atlikta dalinė asmens apžiūra ir žmogus pristatytas į Centro policijos komisariatą asmens tapatybei nustatyti”, – apie įvykį pasakojo policijos komisariato atstovas.

„Centro policijos komisariate atliekamas šio įvykio aplinkybių patikslinimas ir renkama medžiaga administracinės bylos dėl policijos pareigūno teisėto nurodymo ir reikalavimo nevykdymo teisenai pradėti”, – paaiškino policijos atstovas.

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų, į komisariatą atvežusių gatvėje sustabdytą vyrą, veiksmų.

"Čia kažkokia nesąmonė, švelniai tariant. Arba trūksta tam tikrų detalių - gal ką nors nutylėjo sulaikytasis asmuo arba policijos pareigūnai. Jei viskas yra taip, kaip čia papasakota, ši istorija šokiruoja. Tai yra blogai, visiška pareigūnų savivalė",- sakė Vilniaus universiteto profesorius, Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros vedėjas Egidijus Kūris.