Ketvirtadienį kalbėdamas per Seime surengtą forumą, skirtą mitingui paminėti, V.Bogušis prisiminė, kad jį ir kitus mitingo rengėjus mėginta paveikti, jog akcija neįvyktų.

Anot V.Bogušio, pas jo mamą ir seserį lankėsi KGB darbuotojai, o dėl mitingo buvo sužlugdytos jo jaunesniojo brolio vestuvės.

Vytautas Bogušis
"Mitingo išvakarėse turėjo įvykti mano jaunesniojo brolio vestuvės. Jaunosios dėdė Vladimiras Beriozovas, dirbęs Lietuvos komunistų partijos Centro komitete, vertė jaunąjį prikalbinti vyresnįjį brolį nedalyvauti mitinge, parašyti į „Tiesą“ straipsnį, smerkiantį mitingą, antraip vestuvės neįvyks. Vestuvės tikrai neįvyko – jaunoji Santuokų rūmuose nepasirodė. Tačiau vestuvių svečiai gausiu būriu papildė mitingo dalyvių gretas ir po šiai dienai didžiuojasi turėję progą dalyvauti istoriniame mitinge", - pasakojo V.Bogušis.

Anot jo, viena didžiausių užduočių, 1987 metais organizuojant mitingą, buvo pranešti apie jį Lietuvos žmonėms. Tam norėta pasitelkti radijo stotis "Amerikos balsas, "Laisvoji Europa" ir Vatikano radiją. Ketinta pasinaudoti Maskvos disidentų turimais informacijos kanalais, tačiau padėjo kaip tik tuo metu į Lietuvą atvykęs išeivijos jaunimas.

Sovietinės žiniasklaidos priemonėse mitingas ir organizatoriai buvo pasmerkti.

"Sovietiniai propagandistai lyg sraigės, užsidariusios savo kiautuose, nesugebėjo įvertinti situacijos, nematė ir nenumatė ateities ir savo rašliavomis tik patvirtino, kad mitingui rimtai rengiamasi ir jis įvyks", - kalbėjo V.Bogušis.

Jo teigimu, nekrisdami į akis mitinge dalyvavo apie pusšimtis sovietinių represinių struktūrų pareigūnų. Komunistų partijos vadovybė buvo įsakiusi filmuoti ir fotografuoti visus mitingo dalyvius, įrašinėti "ekstremistų" kalbas.

"Mūsų pačių, organizatorių, nuostabai, mitinge žmonės parodė nepaprastą drąsą: kalbėjo apie pokarį, apie trėmimus, partizanų kovą, tautos kančias, išdrįso pasakyti "Laisvę Lietuvai", - sakė V.Bogušis.

Ketvirtadienį Lietuvoje minima Juodojo kaspino diena ir Baltijos kelio metinės.

1987 metų rugpjūčio 23 dieną Lietuvą sudrebinusį mitingą Vilniuje, prie poeto A.Mickevičiaus paminklo, surengė Lietuvos laisvės lyga. Mitinge pirmą kartą viešai prabilta apie vadinamąjį Molotovo ir Ribentropo paktą bei jo slaptuosius protokolus, kuriais 1939 metais dviejų agresyvių valstybių diktatoriai – Hitleris ir Stalinas – pasidalijo Rytų ir Vidurio Europos šalis į įtakos sferas.

Praėjus dvejiems metams tą pačią dieną 2 mln. lietuvių, latvių, estų išėjo į Baltijos kelią, pademonstruodami tvirtą ryžtą būti laisvi. Jam paminėti organizuojamas automobilių žygis nuo Vilniaus iki Latvijos pasienio, kur vyks susitikimas su šios šalies signatarais.

Automobilių žygis Baltijos keliui atminti