Kelmės savivaldybė teigia, kad bus skelbiamas naujas sudegusio Tytuvėnų bažnyčios stogo atstatymo pirkimo konkursas. Savivaldybė taip pat žada bylinėtis dėl Tytuvėnų vienuolynui neišmokamų draudimo lėšų.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) rugpjūčio pradžioje įpareigojo Tytuvėnų piligrimų centrą nutraukti 1,97 mln. litų vertės Tytuvėnų bažnyčios atstatymo sutartį su statybos įmone „Irdaiva“. Pasak bendrovės direktoriaus Irmanto Kubiliaus, „Irdaiva“ dar nebuvo pradėjusi bažnyčios atstatymo darbų.

Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė antradienį po pasitarimo dėl Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno Ūkio ministerijoje sakė, kad bus skelbiamas naujas konkursas. Anot jos, tai užtruks pusantro mėnesio.

„Konkurso rangos darbai bažnyčios stogui bus panaikinti ir bus skelbiami nauji pirkimai. (...) Be abejo, sutrukdys (rekonstrukcijos darbams - BNS), bet nieko negalime padaryti. Nupirkta nesivadovaujant teisės aktais, yra pažeidimų, ir tiesiog būtina naikinti – neturime kitos išeities“, - žurnalistams sakė ji.

I.Sirusienė teigė, jog savivaldybė kreipsis į VPT, kad ši peržiūrėtų ir kitą sutartį su ta pačia bendrove „Irdaiva“, šįkart - dėl Tytuvėnų vienuolyno atstatymo.

„Yra sutartis, bet ji nepasirašyta, VPT jos nėra peržiūrėjusi. Mes dar kartą kreipsimės į VPT dėl jos peržiūrėjimo, nes mes galvojame, kad ten taip pat, kaip ir dėl rangos darbų, bažnyčioje gali būti įvairių pažeidimų“, - kalbėjo administracijos vadovė.

Jos teigimu, taip pat ketinama bylinėtis dėl draudimo bendrovės neišmokamų lėšų vienuolynui atstatyti. Pasak Kelmės savivaldybės atstovės, vienuolyną apdraudusi „Gjensidige Baltic“ turėtų išmokėti 1 mln. 600 tūkst. litų, tačiau šių lėšų nesumoka motyvuodama, kad dar nebaigtas ikiteisminis tyrimas dėl bažnyčios ir vienuolyno gaisro. Šios sumos esą užtektų vienuolyno stogui atstatyti.

„Pirmiausia turbūt kreipsimės į teismą dėl to, kad neišmokamos „Gjensidige“ draudiminės lėšos ir bandysime galbūt tartis su rangovais, kad jie pradėtų darbus, kadangi sutartis dar nepasirašyta, bet pirkimas nepanaikintas“, - kalbėjo I.Sirusienė.

Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis po pasitarimo ministerijoje išreiškė susirūpinimą, kad bažnyčia ir vienuolynas be patvarių stogų gali likti ir žiemą. Šaltuoju metų laiku šie be stogų likę paveldo objektai nukentėtų dar labiau.

„Ta situacija ir gąsdina, kad pirkimus rekomenduojama naikinti, veiksmas praktiškai nevyksta, stogai neįrengiami, o ateina žiema. (...) Paveldo objektui tai pakenkti labai gali, ypač vienuolynui, kur laikinas stogas uždėtas nestandus. Jau dabar jis apiplyšęs, vanduo bėga, o jeigu dar atsiras sniego danga, tikrai jis nelaikys. Žala gali padidėti paveldo objektui – ir freskos, ir tapyba gali sunykti. Bet kokiu atveju žala didės“, - kalbėjo jis.

Anot A.Degučio, paveldosaugininkai ragina pirmiausia ieškoti priemonių uždengti nuolatinius stogus, o jei viešoji įstaiga Tytuvėnų piligrimų centras matys, kad iki žiemos to padaryti nepavyks, bent jau taip sutvirtinti laikinus stogus, kad jie atlaikytų žiemą. Kita vertus jis pareiškė, kad valstybės finansiškai negalės prie to prisidėti.

„Pati bažnyčia su savivaldybe turi ieškoti lėšų ir visą šitą greitai padaryti“, - tvirtino paveldosaugininkas.

Jo teigimu, jei vienuolynui ir bažnyčiai padaryta žala nebus likviduojama, paveldosaugininkams teks kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Šiuo metu kompleksui padaryta žala viršija 2 mln. litų, neskaičiuojant nuostolių dėl nukentėjusių kilnojamųjų vertybių ir freskų.

Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis išsakė siūlymą, kad siekiant apsaugoti vertingus eksponatus, turėtų būti uždrausta juos laikyti nesaugiuose muziejuose.

„Mūsų siūlymas būtų vienas iš tokių esminių - muziejus sugrupuoti pagal tam tikrus apsaugos laipsnius, ir neatitinkančiuose tų lygių muziejuose tam tikrus eksponatus eksponuoti uždrausti visiškai. Dabar tikrai aukštos vertės eksponatai eksponuojami žemo lygio apsaugos prasme muziejuose“, - teigė jis.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Po gaisro pasigesta 60 kultūros vertybių, iš kurių 24 įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.