„Generalinė prokuratūra, kiek supratau, subendrino visą informaciją, nes, pavyzdžiui, Sienos apsauga (Valstybės sienos apsaugos tarnyba. – red. Pastaba) netiria oro erdvės pažeidimų, skrydžių taisyklių pažeidimo. Sienos apsauga nedaro tokių tyrimų, bet pavedė Generalinė prokuratūra jiems atlikti tokį ikiteisminį tyrimą. Tokią teisę jie turi, ja pasinaudojo, o Sienos apsauga, taip, iš tikrųjų oro erdvės apsauga yra mūsų karinių oro pajėgų žinioje“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, visa ši sumaištis kilo dėl vienos nedidelės tuo metu budėjusios estų pamainos padarytos klaidos.

„Viena nedidelė klaida nulemia daug. Manau, kad šiuo atveju atsiskleis, kur buvo padaryta klaida: orlaiviai radaruose matomi, jų greitis techniškai nustatomas. Kadangi nebuvo atpažinimo, radijo ryšio su švedų orlaiviu nebuvo, automatiškai uždėtos žymės: iš Pociūnų (oro uosto. – red.) pakilo – „atpažintas“, į Lietuvos oro erdvę dingęs lėktuvas grįžo, reikėjo žymėti „neatpažintas“, bet jis buvo pažymėti „atpažintas“.

“Ką aš galiu pasakyti? Budėjo estų pamaina. Karmėlavoje yra lietuviai, estai ir latviai. Budėjo estų pamaina. Mes estų pareigūnams nieko nepadarysim“, – teigė A. Anušauskas.

Jo manymu, Lietuvos institucijos netinkamai sureagavo į incidentą ir privalo pripažinti savo klaidą.

„Tai, ką aš įžvelgiau, ir, manau, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto rekomendacijose bus, kaip mūsų institucijos elgėsi dėl tokio paprasto techninio niuanso: kažkas kažką ne taip padarė, ir visi nuleido rankas. Atrodo, lyg nieko ir nebuvo. Ir sako: lyg ir nieko nebuvo, nes mūsų techninės priemonės nefiksavo. Vis dėlto visos aplinkybės rodo, kad įvykis įvyko. Yra Vyriausybės nutarimas, kaip tokios procedūros vykdomos, kaip perduodama informacija esant oro erdvės pažeidimui, bet techninės priemonės ne visagalės. Taigi, be abejonės, pasiūlysime papildyti, kad, jeigu yra ir įtarimas dėl oro erdvės pažeidimo, institucijos turi turėti atsakomybę, pareigas, informacijos mainus ir, be abejo, pradėti tyrimus, jeigu yra ir įtarimas. Kol kas tokios procedūros nėra numatytos“, – sakė A. Anušauskas.

Žinių radijo laida „Aš manau“ kiekvieną šeštadienį 11 val. Šio šeštadienio studijoje - apžvalgininkas Marius Laurinavičius, socialdemokratas Bronius Bradauskas bei Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas. Laidą veda Aurimas Perednis.