Ši tendencija išryškėjo, kai VIF administracija ėmė inicijuoti ikiteisminius tyrimus dėl skolininkų baudžiamosios atsakomybės už vengimą mokėti vaiko išlaikymo lėšas. Per visą laikotarpį (nuo 2010 m. balandžio mėn. iki 2012 m. rugpjūčio 10 d.) pateikta 1330 prašymų pradėti ikiteisminio tyrimą. Dėl 894 iš jų buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

 „Vaikų išlaikymo fondo administracijai sugriežtinus darbą su skolininkais, aktyviau kreipiantis į teismus, pasiekėme to, kad žmonės vis daugiau ir patys savanoriškai ima grąžinti skolas, nelaukdami teismo proceso. VIF administracijos Teisės ir skolų išieškojimo skyriaus darbuotojos per mėnesį vidutiniškai sulaukia apie 400-500 skolininkų skambučių ta tema“, - pranešime spaudai teigia Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė.

Nuo 2008 m., kai pradėjo veikti Vaikų išlaikymo fondas, panaudota 130 mln. 372 tūkst. valstybės biudžeto asignavimų išmokoms vaikams. Pastaraisiais metais valstybė vykdo prisiimtą prievolę mokėti dalį ar visą teismo priteistą išlaikymo už šios pareigos nevykdančius tėvus kasmet apie 21 tūkst. vaikų.