Pasak Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus Vydo Dolinsko, statybininkai darbus turėtų baigti kitų metų kovą-balandį. Vilniaus pilių direkcijos laikinasis vadovas Danius Malinauskas patikslino, kad sutartis su statybos rangovu baigiasi gegužės 15 dieną.

"Jie išeis palaipsniui, kovą statybininkai pradės patalpas atiduoti muziejininkams", - paaiškino D.Malinauskas.

Abiejų pareigūnų teigimu, šiuo metu statybininkai ne tik dirba pagal grafiką, bet šiek tiek jį ir lenkia.

Kita vertus, kol kas nė viena erdvė nėra visiškai baigta.

"Nė viena erdvė šiuo metu nėra pabaigta iki galo 100 proc., bet kiekviena pabaigta 90-95 procentais, - BNS sakė V.Dolinskas. - Daugumoje salių trūksta durų, kai kur baigiamos lubos, reikia dar kartą sienas perdažyti, kai kurios dar nė karto nedažytos. Tokie susitvarkymo, dekoravimo darbai likę."

D.Malinausko teigimu, pagal susitarimą, statybininkai privalo padaryti tiek, kad po jų muziejus galėtų pradėti veikti. Dėl to kai kur iki galo nebus baigta puošyba, kiti dalykai, kurių, anot Vilniaus pilių direkcijos vadovo, paprastas lankytojas net nepastebės.

Jis vylėsi, kad jeigu pavyks šiemet gauti papildomą finansavimą, darbus bus galima dar labiau paspartinti.

"Jeigu tos metų pertraukos nebūtų buvę, turbūt jau šių metų pabaigoje ramiai pastatas būtų pabaigtas, priduotas, galėtume ramiai rengti ekspozicijas", - kalbėjo V.Dolinskas.

Viešųjų pirkimų tarnybai pareikalavus dėl padarytų pažeidimų nutraukti sutartį su rūmų statytojais, 2011 metų pradžioje visi darbai buvo sustabdyti. Jie atnaujinti praėjusių metų lapkritį, sutarus, kad dabartinis rangovas baigs pirmąjį etapą arba A dalį - tai yra truputį daugiau nei pusę visų rūmų.

"Iki 2013 metų vidurio turi būti atiduota eksploatuoti apie 53 proc. erdvių ir kiemas. Kitos rūmų dalies baigimas užtruks dar kelerius metus", - BNS sakė V.Dolinskas.

Jis svarstė, kad muziejininkams geriausiu atvejus liks porą mėnesių ekspozicijoms įrengti.

"Pirmininkavimui tuščių sienų ir stogo nereikia. Bet reikia istorinės aplinkos. Pagaliau reikia tokios mistinės erdvės, turinčios tam tikrą istorinį krūvį. Valdovų rūmai kaip tik yra tokia vieta", - pabrėžė V.Dolinskas.

Pasak jo, XIII amžiaus pabaigoje toje pačioje vietoje, kur dabar atkuriami Valdovų rūmai, buvo pastatyta pirmoji Lietuvoje mūrinė pilis. Didžiajam Lietuvos kunigaikščiui Gediminui perkėlus sostinę į Vilnių, o paskui, ypač Vytauto laikais, Aukštutinėje ir Žemutinėje pilyse vyko svarbiausi diplomatiniai įvykiai.

"Diplomatai XVI-XVII amžiuje buvo priimami šituose rūmuose – nuo Persijos iki Maskvos, Ispanijos, Italijos", - pasakojo V.Dolinskas.

Anot jo, simboliška, kad ir kitąmet, kaip tikimasi, į Vilnių, Valdovų rūmus, susirinks visų Europos Sąjungos šalių vadovai arba atstovai, Europos Komisijos nariai.

Per keletą savaičių muziejininkai privalės parengti apie 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto ekspozicijų. Bus eksponuojami apie pusė tūkstančio interjero eksponatų – gobelenų, baldų, paveikslų, - bei keli ar net keliolika tūkstančių archeologijos eksponatų.

"Matyt, teks dirbti ir dienomis, ir naktimis. Esame suinteresuoti, kad Lietuvos valstybės įvaizdis tikrai būtų kuo geresnis", - sakė muziejaus vadovas.

Nuo kitų metų vidurio Valdovų rūmuose vyks ne tik pirmininkavimui ES skirti renginiai, bet pradės veikti ir pats muziejus, jį galės aplankyti visi norintieji. V.Dolinskas įsitikinęs, kad lankytojų srautus su pirmininkavimui skirtais renginiais suderinti įmanoma.

"Nuo kitų metų Valdovų rūmų muziejus bus atidarytas ir visuomenei. Mes to labai norime, nenorime, kad tai būtų pusmečiui uždarytas objektas, stengsimės viską daryti, kad ne tik valstybė būtų reprezentuojama, bet ir pradėtas ugdomasis, šviečiamasis procesas", - kalbėdamas su BNS pabrėžė muziejaus direktorius.

"Mes tą sąlygą esame aptarę su Užsienio reikalų ministerija ir Vadovybės apsaugos departamentu. Tai tikrai nėra jokia problema", - tikino jis.

Pirminiais duomenimis, Valdovų rūmuose per pusmetį turėtų vykti apie 80 su pirmininkavimu ES skirtų renginių.

"Pirmininkavimui mes daugiausia linkę išnaudoti trečio aukšto keturias didžiausias reprezentacines sales - apie 1 tūkst. kvadratinių metrų. URM pageidauja, kad Valdovų rūmuose vyktų būtent reprezentacinio pobūdžio renginiai - koncertai, priėmimai, neformalūs susitikimai", - vardijo V.Dolinskas.

Lietuva ES Tarybai pirmininkaus nuo kitų metų liepos 1-osios.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Valdovų rūmų atstatymo kaina per dešimtmetį pabrango daugiau nei tris kartus - nuo 114 iki 370 mln. litų.