Netoli Lazdijų rajono Teizų kaimo gyvenanti Danguolė Jonuškienė neslepia, jog jai nelengva kasdien pro virtuvės langą matyti našliu likusį gandrą su trimis dar skraidyti neišmokusiais gandriukais, mat moteris matė, kaip į šios šeimynėlės "mamą" trenkė žaibas. Panašių juos sukrėtusių istorijų pasakoja ir kiti žmonės.

Pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Klovaitės, dėl to "jokios analizės niekas nėra daręs, todėl galima tik spėlioti".

Kaip pastebi Lietuvos ornitologų draugijos darbuotojai, pastaraisiais metais gandrai vis dažniau kuriasi netradicinėse vietose - ant įvairių stulpų, elektros linijų atramų, o tai pavojinga ne tik elektros tinklui, bet ir paukščiams.

Teigiama, jog stengiamasi pasirūpinti, kad gandrų lizdai būtų perkelti ant saugių įžemintų platformų, pakeliant sukrautus lizdus aukščiau. Nuo 2009-ųjų jau iškeltos 2 896 platformos virš elektros linijų atramų, taip pat iškelta beveik 500 dirbtinių gandrų lizdų platformų ant pastatų stogų.

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos direktoriaus Liutauro Raudonikio, šiuo metu Lietuvoje turėtų perėti apie 18 tūkst. gandrų porų, nes pavasarį buvo suskaičiuota apie 20 tūkst. gandralizdžių. Tiesa, kai kurie jų šią vasarą buvo tušti.