Neseniai gyvūnų globos organizaciją „Lesė“ ir gyvūnus mylinčius žmones sukrėtė logiško paaiškinimo neturintis įvykis. Vilniaus Karoliniškių mikrorajone kai kurie gyventojai, saugodami savo gėlynus nuo benamių kačių, į pagalbą pasitelkia net nuodus. Viename kiemų, kur benames kates šeria pagyvenusi gyvūnų mylėtoja, greičiausiai taip savo gyvenimą baigė ne vienas užklydėlė. Gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ atstovai negali atsistebėti tokiu elgesiu. Pasak jų, juk nuodus gali aptikti ne tik beglobiai, bet ir kaimynų auginami gyvūnai, galiausiai net maži vaikai.

„Pagal Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisyklių 21.7 punktą draudžiama gyvūnams pasiekiamose vietose padėti maistą, kuriame yra nuodų, daiktų arba medžiagų (stiklo šukių, chemikalų ir panašiai), gyvūnui keliančių mirties ar sužalojimo pavojų“, – aiškino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 90 straipsnis nustato atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnais. Jame sakoma, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, taip pat jų kankinimas užtraukia baudą piliečiams nuo 100 iki 1 tūkst. litų ir pareigūnams nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų.

Taigi žiauriai besielgiantiems asmenims turėtų būti taikomos baudos, bet, „Lesės“ vadovės Vestos Užkalnienės teigimu, nustatyti pažeidėją yra be galo sunku. „Todėl, kad žmonės bijo liudyti, bijo konfliktų su kaimynais, nenori kištis, nes jiems reikia ten gyventi. Nuodijama labai daug kur, bet žmonės tyli“, – pasakojo „Lesės“ vadovė.