"Prezidentūra nesikiša į kitų institucijų darbą ir nedalina nurodymų ar pavedimų, tiesiog dirba savo darbą. Natūralu, kad prezidentas turi turėti pilną informaciją apie tai, kodėl kyla elektros, dujų kainos, kaip tai atsilieps vartotojams, kodėl metai iš metų kyla problemos dėl nevyriausybinių organizacijų finansavimo bei kitais klausimais", - penktadienį sakė prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Darius Gudelis.

Pasak D. Gudelio, Prezidentūra "kaip tik sveikina geranorišką kitų valstybės institucijų bendradarbiavimą, keitimąsi informacija, tarimąsi, nes tik taip galima rasti geriausius sprendimus".

Dienraštis "Lietuvos rytas" penktadienį rašo, kad Meksikoje šiuo metu poilsiaujančio Valdo Adamkaus patarėjai esą ėmė aktyviai kontroliuoti Vyriausybę.

Dienraščio teigimu, Vyriausybei pavaldžius pareigūnus nustebino pastaruoju metu pradėjęs didėti Prezidentūros susidomėjimas energetika, nors tai - Vyriausybės kompetencijos sritis.

Dienraščio neįvardintiems valdininkams susidarė įspūdis, kad V. Adamkaus komandos nariai turi ketinimų perimti iš Vyriausybės elektros energijos sektoriaus reguliavimą bei dalį Specialiųjų tyrimų tarnybos funkcijų. Neįvardintiems teisininkams, konsultavusiems "Lietuvos rytą", V. Adamkaus patarėjų iniciatyvos primena buvusias R. Pakso problemas, kurios kilo ir dėl nežabotų patarėjų ambicijų, klaidingo suvokimo, kad jie yra galingesni net už daugelio ministerijų vadovus.

D. Gudelio teigimu, toks dabartinės prezidento V. Adamkaus komandos sugretinimas su R. Pakso aplinkos veikla visiškai nepagrįstas. "R. Pakso komandos nariai buvo kaltinami tuo, kad dalino nurodymus. Šiuo atveju mes tik prašome informacijos arba keičiamės ja tam, kad padėtume suformuoti prezidento nuomonę vienu ar kitu klausimu", - aiškino D. Gudelis.

Prezidento patarėjo aiškinimu, į trečiadienį Prezidentūroje vykusį pasitarimą nevyriausybinių organizacijų finansavimo klausimais kelių ministerijų pareigūnai buvo kviesti oficialiai ministerijoms pasiunčiant pakvietimus.

"Todėl čia yra vietinės ministerijos raštvedybos reikalas, ar ministras mato raštus, kuriuos gauna ministerija, ar nemato", - kalbėjo D. Gudelis, atmesdamas priekaištus esą pasitarimai su ministerijų atstovais Prezidentūroje rengiami neinformuojant pačių ministrų.