Nustačius, kad kandidatai slapukavo dėl savo ryšių su KGB, jie braukiami iš sąrašų arba netenka jau turimo Seimo nario mandato. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažino, kad atvejų, kai būdavo mėginama nuslėpti bendradarbiavimo su KGB faktą, būta. "Kai tik kildavo įtarimų triukšmelis, paprastai tokie kandidatai prašydavo juos išbraukti iš sąrašų. Galima tik spėlioti, ar jie neišsigando, kad jų pavardės gali būti paviešintos tokiame kontekste", - sakė jis. VRK pirmininko žiniomis, per praėjusius Seimo rinkimus savo noru pasitraukė penki kandidatai. Kad skandalas dėl nuslėpto bendradarbiavimo būtų kilęs jau Seime, Z.Vaigauskas tikino neprisimenantis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko įsitikinimu, ryšius su KGB turėtų deklaruoti ne tik atvirai su šia organizacija bendradarbiavę asmenys, bet ir į Seimą kandidatuojantys vadinamieji rezervistai. To daryti įstatymas jų tiesiogiai neįpareigoja, nes rezervisto sąvoka bei statusas liustracijos įstatymuose neapibrėžti iki šiol. "Iki šiol priklausymo rezervui niekas nėra deklaravęs", - LŽ sakė A.Anušauskas.

LGGRTC vadovės Teresės Birutės Burauskaitės nuomone, KGB rezervui priklausę asmenys privalo rinkėjams paskelbti apie savo ryšius su šia nusikalstama organizacija. KGB veiklą analizuojančiame tinklalapyje šiuo metu yra paskelbtas 238 rezervo karininkų sąrašas, taip pat dokumentai, įrodantys jų ryšį su šia organizacija. "Rinkėjai turėtų atidžiau rinktis, už ką balsuoja. Jie gali pasklaidyti tinklalapyje esančias rezervistų bylas. Tuomet nekils klausimų, ar asmuo, įrašytas į sąrašą, bendradarbiavo su KGB", - patarė T.B.Burauskaitė. Kaip žinoma, rezervo karininkų sąraše yra buvęs VSD vadovas Arvydas Pocius ir buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Nuo 2000 metų pradžios paskelbus pusės metų terminą, per kurį apie savo bendradarbiavimą su KGB galima buvo pranešti Liustracijos komisijai, tuo pasinaudojo 1,5 tūkst. asmenų (nors žinoma, kad jų buvo kelis kartus daugiau). Visos šios bylos yra įslaptintos 15 metų. Tačiau numatyta išimtis. Jei kuris nors iš prisipažinusių asmenų apsisprendė kandidatuoti į Seimą, slaptumo grifas nebegalioja ir apie praeities klystkelius toks asmuo privalo informuoti VRK. Šių asmenų sąžinės testą atliks bylą saugantis LGGRTC.