Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismas teisėtai sustabdė civilinės bylos nagrinėjimą, kol kitas teismas baudžiamojoje byloje pasisakys, ar pagrįstai E. Karalius buvo apkaltintas nepagrįstu praturtėjimu – E. Karalius ir Č. Daugėla teismo prašė patvirtinti taikos sutartį, kuria nutraukiama namo ir sklypo pardavimo-pirkimo sutartis bei taikoma restitucija.

„Teisėjų kolegija pažymi, kad baudžiamojoje byloje nustačius, jog E. Karalius yra neteisėtai praturtėjęs, nagrinėjamoje civilinėje byloje gali kilti E. Karaliaus Daugėloms sumokėtų lėšų įgijimo teisėtumo klausimas, – pažymėjo teismas. – Baudžiamojoje byloje tiriami lėšų, kuriomis buvo atliekami mokėjimai už pirktus nekilnojamojo turto objektus, įgijimo teisėtumo faktai gali turėti įtaką nagrinėjamai civilinei bylai teismui sprendžiant dėl restitucijos taikymo, todėl teisėjų kolegija daro išvadą, kad teismas pagrįstai sustabdė civilinės bylos nagrinėjimą iki bus išnagrinėta baudžiamoji byla“.

E. Karaliui priklausantis sklypas Vilniuje yra areštuotas baudžiamojoje byloje – jį prieš dvejus metus už beveik 6,5 mln. litų nusipirkęs kaltinamasis Karalius dar turės įrodyti, jog turėjo galimybę jį įsigyti.

Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba 28 metų E. Karalių įtaria neteisėtu praturtėjimu – kontrabandos karaliaus sūnaus daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. Lt vertės turimas turtas esą negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

Būtent pareigūnų pradėtas ikiteisminis tyrimas E. Karaliui sutrukdė sumokėti visus pinigus Daugėloms už prabangų žemės sklypą ir namą sostinės Svajonių gatvėje. Beje, pareigūnai turi žinių, kad šiame name iki sulaikymo gyveno E. Karaliaus tėvas.

Dar 2007-ųjų gruodžio 29-ąją Č. Daugėla su žmona E. Karaliui pardavė sklypą ir namą už 6 mln. 400 tūkst. Lt. Nekilnojamojo turto sandorį sudaręs jaunasis teisininkas tuomečiam Alytaus politikui sumokėjo 400 tūkst. Lt avansą – likusius pinigus turėjo perduoti vėliau.

Tačiau, kaip paaiškėjo, neperdavė, o sklypą ir namą pardavęs Č. Daugėla „Nordea“ bankui kas mėnesį mokėjo ne tik kreditą, bet ir solidžias palūkanas – alytiškis šį namą buvo nusipirkęs 2006-aisiais, kai banke gavo paskolą.

Kadangi E. Karalius pinigų taip ir nesumokėjo, Č. Daugėla toliau bankui mokėjo paskolą ir palūkanas. Buvęs politikas paskaičiavo, kad iš E. Karaliaus negavęs pinigų už parduotą nuosavybę bankui sumokėjo daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą Č. Daugėla ir jo žmona panoro atgauti šią sumą ir susigrąžinti žemės sklypą ir namą – būtent todėl teismo prašė pripažinti nutraukta sudarytą nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį bei taikyti vienašalę restituciją.

Alytaus verslininko ir Vilniaus teisininko ginčui pasiekus teismą šalys nusprendė sudaryti taikos sutartį – namas ir sklypas grąžinamas Daugėloms, E. Karalius taip pat sumoka daugiau kaip 365 tūkst. Lt palūkanų bei netenka sandorio sudarymo metu sumokėto 400 tūkst. Lt avanso.

Daugėlos su E. Karaliumi dar praėjusių metų birželį nutraukė sutartį.

Jeigu namą teismas iš E. Karaliaus nuspręs konfiskuoti, Č. Daugėla žada skųstis Europos Žmogaus Teisių Teismui.