Tokią išvadą padarius Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai (LGKT), kai kurie politikai jaučiasi apgynę kitatikius, o kiti užsimena apie pamintą tautos tapatybę.

To, kad į mokyklų vadovų pareigines nuostatas greta įprastų biurokratinių frazių būtų įrašytas teiginys, jog jie privalo vadovautis ir krikščioniškosiomis nuostatomis, ne vienus metus reikalavo pedagogas, Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas Vilhelminas Janušonis.
Savo ruožtu Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, taip pat atstovaujantis TS-LKD partijai, prisipažino neįsivaizduojantis, kas galėtų būti geriau už visuomenėje skleidžiamas krikščioniškąsias nuostatas. Esą todėl jis balsavo už tai, kad mokyklų vadovai būtų įpareigoti jomis vadovautis. Mero teigimu, tam mus įpareigoja ir mūsų, lietuvių, tapatybė, o atsisakius minėtų nuostatų, jai kiltų pavojus.

Tačiau šio rajono savivaldybės tarybos Socialdemokratų partijos frakcijos vadovas Zenonas Zimkus bandymą rajono mokyklų vadovus priversti laikytis krikščioniškųjų vertybių pavadino kolegų trumparegiškumu bei teisiniu diletantizmu. "Gyvename Europos Sąjungoje, kur pripažįstamos įvairių konfesijų religijos, vyksta laisvas žmonių judėjimas. Tad kodėl mokyklos vadovai, tarp kurių galėtų būti ir musulmonai, ir budistai, ir jokio tikėjimo neišpažįstantys žmonės, privalo laikytis krikščioniškųjų vertybių?" - retoriškai klausė Z.Zimkus. Jis ir kiti kairiųjų partijų kolegos, šį požiūrį uoliai gynę Pasvalio rajono taryboje, esą nebuvo išklausyti. Todėl neabejojant, kad reikalavimas mokyklų vadovams laikytis krikščioniškųjų nuostatų prieštarauja ir Lietuvos Konstitucijai, ir Lygių galimybių įstatymui, jis buvo apskųstas LGKT.

LGKT patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava dienraščiui teigė, kad tarnybos teisininkams ištyrus Pasvalio rajono tarybos priimtą mokyklų vadovų pareiginių instrukcijų nuostatą nustatyta, kad ji - diskriminuojanti. Anot patarėjo, pasvaliečių patvirtinta nuostata byloja, kad ji mažiau palanki kitų religijų atstovams bei netikintiems žmonėms nei krikščionims. Todėl Pasvalio rajono tarybai pasiūlyta apsvarstyti diskriminacinės nuostatos panaikinimo galimybę. Tai padaryti privalu per artimiausią mėnesį.