Neeilinės sesijos metu surengtame posėdyje nedalyvavę liberalcentristas Algis Čaplikas, jo partijos kolegė Arūnė Stirblytė bei socialdemokratas Bronius Bradauskas savo nebuvimą gali pateisinti valdybos leidimais išvykti.

Kaip DELFI informavo Seimo Ryšių su visuomene skyrius, valdyba neprieštaravo asmeninei A. Čapliko kelionei užsienin liepos 14-16 dienomis, A. Stirblytės išvykai liepos 5-22 dienomis bei B. Bradausko kelionei liepos 1-17 dienomis.
Algis Čaplikas

Liberalų sąjūdžio atstovas Arminas Lydeka pasakojo balsavime nedalyvavęs, nes yra išvykęs į „renginuką“ Ispanijoje. Tiesa, parlamentaras nepanoro atskleisti renginio pavadinimo bei aiškino, kad tarp eilinių Seimo sesijų laiką gali planuoti pats, tam esą nereikia Seimo valdybos leidimo, mat yra išvykęs į kitą Europos Sąjungos šalį.

„Negalėjau dalyvauti, aš išvykęs“, - teigė A. Lydeka.
Arminas Lydeka

„Tai visai Europai svarbus renginukas, tai ir išvykau. (...) Kaip žinote, tarp sesijų (o eilinių sesijų laikas numatytas Konstitucijoje) Seimo nariai patys planuoja savo laiką. Vykstant į Europos Sąjungos valstybes nereikia valdybos leidimo tarpsesijiniu laikotarpiu, o ne Europos Sąjungos šalyse reikia, tą jūs žinote“, - sakė A. Lydeka, pridūręs, jog lankosi Ispanijoje.

DELFI primena, kad liepos 16 d. valdybos sprendimu buvo sušaukta neeilinė Seimo sesija.

Neeilinės sesijos metu surengtame plenariniame posėdyje nedalyvavo ir konservatorė Rūta Rutkelytė bei jos sutuoktinis liberalas Kęstutis Glaveckas. Kaip sakė konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma, R. Rutkelytė su šeima yra išvykusi į užsienį.

Kęstutis Glaveckas
„Jie išvykę, šeima. Ką padarysi... Ne Lietuvoje yra“, - sakė J. Razma.

Balsavime taip pat nedalyvavo ir konservatorius Rytas Kupčinskas, tačiau frakcijos seniūno J. Razmos teigimu, parlamentaras rimtai serga: „Jis tikrai rimtai serga, čia negalima kaltinti“.

Plenariniame posėdyje nepasirodė ir Ingrida bei Arūnas Valinskai: „Nesiruošiau balsuoti, buvo neeilinė sesija ir ne vieninteliai mes nedalyvavome. Mes tiesiog neplanavome, nes buvo ankstesni planai, prieš tai, kai buvo patvirtintas šitas nesąmoningas posėdis. Tai mes net nesiruošėme dalyvauti, nes buvo kitų planų. O ar buvome išvykę ar kitaip, tai čia jau asmeniniai šeimos planai“.

Dauguma opozicijos atstovų balsavime aiškino nedalyvavę dėl laiko stokos arba svarbių susitikimų. Pavyzdžiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius sakė buvęs išvažiavęs ir nespėjęs grįžti į posėdį.

„Buvau išvažiavęs ir nesugebėjau grįžti. Žadėjau, kad būsiu, bet neišėjo. Buvau Lietuvoje, bet tolokai“, - teigė M. Mackevičius.

M. Mackevičiaus partijos kolega Jarolavas Narkevičius taip pat aiškino į posėdį nespėjęs, tuo tarpu su Leonardu Talmontu, kuris taip pat nedalyvavo balsavime, susisiekti nepavyko.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Mantas Varaška teigė pirmadienį ryte dalyvavęs valdybos posėdyje, tačiau dėl susitikimų turėjęs išvykti dar prieš prasidedant plenariniam posėdžiui.

„Aš buvau nuėjęs į valdybą, po to teko į vieną susitikimą nukeliauti, o Seime labai greitai viskas pasibaigė“, - sakė parlamentaras.

Krikščionių partijos atstovas Aleksandras Sacharukas taip pat teigė Seime buvęs, bet vėliau išlėkęs į susitikimą bei nespėjęs į posėdį: „Buvau Seime, buvau kabinete, bet man reikėjo staigiai išvažiuoti ir išėjo taip, jog nespėjau grįžti“.

Darbo partijos narys Saulius Bucevičius aiškino esąs Lietuvoje, bet į posėdį negalėjęs atvykti dėl asmeninių priežasčių.

Neeilinės sesijos metu surengtame posėdyje nedalyvavo ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Algimantas Dumbrava bei Mišrios Seimo narių grupės parlamentarė Asta Baukutė, bet su jais DELFI susisiekti nepavyko.
Asta Baukutė

DELFI primena, kad remiantis Seimo valdybos patvirtintu Seimo narių užsienio komandiruočių ir kelionių (išvykų) tvarkos aprašu, parlamentaras sesijos metu gali savo lėšomis vykti į užsienio kelionę ar išvyką, bet turi pateikti prašymą komitetui ar frakcijai, o galutinį sprendimą – leisti sesijos metu vykti į kelionę ar ne – priima valdyba.

Vykdami į kurią nors Europos Sąjungos šalį tarp sesijų Seimo nariai prašyti leidimo neprivalo, į ne Europos Sąjungos valstybę – privalo.

Neeilinė sesija paprastai prilyginama eilinei sesijai.

Iš viso posėdyje liepos 16 d. nedalyvavo 17 Seimo narių.