Be to, vienas nukentėjusiųjų pareigūnų siekia iš G. Mišeikio prisiteisti 200 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą ir bylą nagrinėsiančio teismo prašo laikinai apriboti kaltinamojo nuosavybės teise priklausantį turtą šiai sumai.

„Dėl suluošinimo iš esmės pasikeitė mano gyvenimas“, – sakė buvęs „Aro“ pareigūnas.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra nustatė, kad GF antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“ buvo nupirkusi detonarius, kurie neatitiko įstatyme taikomų reikalavimų ir net nebuvo sertifikuoti.

Be to, paaiškėjo, kad prieš kelerius metus pirktų detonatorių net nebuvo galima naudoti – jie pagaminti dar 1981 m. Paprastai detonatorius galima naudoti vos dvejus metus.

Nustatyta, kad sprogmenis GF įsigijo Bulgarijoje. Kad jie nekokybiški ir net kelia grėsmę žmonių gyvybei, paaiškėjo netrukus po jų įsigijimo – 2007-ųjų rugpjūčio 31-ąją antiteroristinių operacijų rinktinėje „Aras“ nugriaudėjo sprogimas, kai pamainą pradėjęs pamainos vyresnysis apžiūrėjo laikomus sprogmenis.

Per sprogimą pareigūnas neteko šešių pirštų, be to, jam sprogo ausų būgnelis, visą kūną nusėdo skeveldros.

Netinkamu tarnybai pripažintas „Aro“ pareigūnas iki šiol jaučia sprogimo padarinius – vyras blogai girdi, visame kūne jaučia skausmą. „Medikai nerekomenduoja iš kūno išimti visų skeveldrų“, – sakė jau tris sudėtingas operacijas išgyvenęs išminuotojas.

„Esu faktiškai invalidas“, – sakė jis.

Neprabėgus nė trims mėnesiams į panašią situaciją pakliuvo dar vienas „Aro“ pareigūnas – tiesa, jis buvo sužalotas nesunkiai.

Tik tuomet buvo nuspręsta apžiūrėti visus detonatorius – paaiškėjo, kad jų jau seniausiai nebegalima naudoti, be to, jie net nebuvo kokybiški ir pagaminti ne iš leistinų medžiagų.

G. Mišeikio baudžiamąją bylą trečiadienį atvertė Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė. Tiesa, kol kas nesėkmingai – posėdyje nepasirodė kaltinamasis. Jam atstovaujantis advokatas Kęstutis Virbickas aiškino, kad GF vadovas negavo šaukimo, o esą sulaukęs telefonogramos negalėjo atvykti į posėdį „dėl užimtumo darbe“.

Teisėja bylą buvo priversta atidėti iki rugsėjo vidurio.

G. Mišeikis nepripažįsta jam pareikštų kaltinimų. „Gal šie kaltinimai ir įeis į Lietuvos istoriją, nes jie buvo ruošiami penkerius metus, o dabar skubama bylą kuo greičiau išnagrinėti, nes sueina senaties terminas“, – DELFI sakė GF direktorius.

Jis nenorėjo komentuoti situacijos, kaip GF įsigijo nekokybiškus ir nesertifikuotus sprogmenis Bulgarijoje.

„Kiekvienas darbą atliekantis profesionalas turi mokėti elgtis su sprogmenimis, manau, teismas viską tinkamai išsiaiškins“, – sakė G. Mišeikis.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.