"Visuomeninis judėjimas "Už teisingumą" iškėlė nacionalinio sąrašo idėją. Ji buvo realizuota "Lietuvos sąrašo" pavadinimu (...). Jokių sprendimų iniciatyvinėje grupėje šiuo klausimu (dėl idėjos perdavimo Drąsos keliui - BNS) nebuvo", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė R.Ozolas.

Romualdas Ozolas
Paklaustas, ar Drąsos kelio partija pasisavino "Lietuvos sąrašą", signataras tvirtino, kad nebūtų linkęs sakyti, kad sąrašo idėja buvo pasisavinta - ji tiesiog paimta.

"Mes pripažinome Drąsos kelio partijos apsisprendimą eiti (į rinkimus - BNS) savarankiškai, nors su tam tikru apgailestavimu, kad skaidomas bendras frontas. Tačiau jų teisė yra spręsti. "Lietuvos sąrašo" žmones į Drąsos kelią nuvedė Valdas Vasiliauskas", - paaiškino R.Ozolas.

V.Vasiliauskas: bus Drąsos kelio partijos kandidatų sąrašas

Valdas Vasiliauskas
V.Vasiliauskas ketvirtadienį BNS teigė, kad konflikto dėl "Lietuvos sąrašo" pavadinimo nėra, nes jį Dariaus Kuolio prašymu yra užpatentavęs Seimo narys konservatorius Naglis Puteikis.

"Nežinau, kas iš tiesų iškėlė tą gražią "Lietuvos sąrašo" idėją, ją Drąsos kelio partijai pristatė Darius Kuolys, kaip vienas iš judėjimo "Už teisingumą" narys (...). Mes negalime savintis pavadinimo, neturime jokių pretenzijų, todėl mūsų sąrašas, kurio daugumą sudarys nepartiniai, visuomenininkai vadinsis Drąsos kelio partijos kandidatų sąrašu", - paaiškino V.Vasiliauskas.

D.Kuolys dar labiau suskaidys vieningą frontą?

Darius Kuolys
Anot R.Ozolo, kai Drąsos kelio partija perėmė "Lietuvos sąrašo" formavimo ir vedimo į Seimo rinkimus teisę, sumažėjo vieningo nacionalinio fronto formavimo galimybė".

"Tačiau apskritai pareiškimas, kad Drąsos kelias eina į rinkimus vienas įnešė aiškumo į nesisteminių partijų gretas. Nuo šiol fronte bus du politiniai dariniai - Drąsos kelias ir nacionalinis susivienijimas "Už Lietuvą Lietuvoje", kurį sudaro trys partijos, vedančios derybas dar dėl dviejų partijų prisijungimo", - per spaudos konferenciją dėstė signataras.

Jis baiminosi, kad antikorupcines ir antiklanines jėgas vienijantis frontas gali būti dar labiau suskaidytas, nes jo žiniomis, Darius Kuolys renka parašus "Lietuvos sąrašo" partijai įkurti.

"Jeigu yra tikros žinios, kad rengiamasi kurti partiją tuo pagrindu, tai turėčiau pasakyti, kad dar kartą tektų apgailestauti, jog vieningas frontas būtų suskaidytas jau į tris dalis", - tvirtino R.Ozolas.

Jis pabrėžė, kad šiandien nėra aišku, kam priklauso "Lietuvos sąrašas".

Netrukus pasitvirtino R.Ozolo žinios, kad artėjant Seimo rinkimams Lietuvoje gimsta dar viena politinė partija - „Lietuvos sąrašo“. Partijos steigiamasis suvažiavimas rengiamas ketvirtadienio popietę Simono Daukanto aikštėje, šalia Prezidentūros, Vilniuje.

Vienas iš partijos steigėjų Darius Kuolys BNS sakė, kad idėja steigti naują partiją "kilo iš siekio įveikti dabartinę jėgos grupuočių savivalę ir valdžios cinizmą, sutvirtinti demokratinius ir moralinius Lietuvos valstybės pamatus".

Pirmadienį Drąsos kelio partijos atstovai ir visuomenininkai paskelbė formuojantys "Lietuvos sąrašą". Jį į Seimo rinkimus ketina vesti šią savaitę iš Kauno apygardos teismo teisėjų pasitraukusi Neringa Venckienė. Jame taip pat yra žurnalistas V.Vasiliauskas, lenktynininkas Stasys Brundza, advokatas Jonas Ivoška, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Seimo Krikščionių partijos frakcijos narys Ligitas Kernagis, balsuojant dėl Lietuvos nepriklausomybės 1990 metais susilaikęs buvęs Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys, buvęs Lietuvos lenkų lyderis Ryšardas Maceikianecas, žurnalistas Vytautas Matulevičius, aktorius Audrius Nakas, Kovo 11-osios Akto signataras Algirdas Patackas, atsargos pulkininkas buvęs Valstybės saugumo departamento III valdybos viršininkas Linas Petronis, neseniai iš valdančiųjų konservatorių gretų pasitraukę Seimo nariai Aurelija Stancikienė ir Saulius Stoma, Vytauto Didžiojo universiteto docentė Inga Stepukonienė, Drąsos kelio pirmininkas, savo kunigystę sustabdęs Jonas Varkala.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.