„Aš esu apšmeižtas ir negaliu apsiginti. Tai turi būti aiškiai pasakyta – aš nepadariau tos veikos, kuri man buvo inkriminuojama, todėl aš nekaltas“, - DELFI kalbėjo V.Andriukaitis.

Ilgametis politikas tvirtina, kad Generalinės prokuratūros vadovui skundą jis pateiks dar šią savaitę. A.Klimavičiui adresuotame pareiškime buvęs Seimo narys prašo panaikinti Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorės Nijolės Frolovos priimto sprendimo nutraukti kyšininkavimo ikiteisminį tyrimą pagrindą.

DELFI primena, spalio pabaigoje Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą visiems trims eksparlamentarams: Vyteniui Andriukaičiui, Vytautui Kvietkauskui ir Arvydui Vidžiūnui, kuriems vasarą buvo pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Pasak prokurorų, ikiteisminis tyrimas nutrauktas dėl to, kad nebuvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę, jog jie protegavę privačios bendrovės „Rubicon group“ interesus ir už tai gaudavę pinigų. Be to, pagal galiojantį Baudžiamojo proceso kodeksą, kyšininkavimu įtartiems politikams ikiteisminis tyrimas galės būti atnaujintas dar aštuonerius metus, jei paaiškėtų naujų bylos aplinkybių.

„Tai palaukit: kas čia – Stalino laikai? Jeigu turite kokių nors įtarimų, einame į teismą, jei ne – pripažinkite, kad esu nekaltas“, - komentavo prokurorų paliktą jam nepalankią situaciją V.Andriukaitis.

Daugiau nei dešimt metų Seime dirbęs socialdemokratas tvirtina, kad iš tikrųjų ant jo stalo guli du skundo variantai. Antrajame jų įrašytas kaltinimas, kad teisėsaugininkai neatsakingai šifravo telefoninių pokalbių įrašus ir taip iškraipė pokalbių, pagrindinės bylos medžiagos, su bendrovės „Rubicon group“ valdybos pirmininku Andriu Janukoniu esmę.

„Viename iš pokalbių žodžiai „su Dievo padėjimu“ iššifruoti kaip „aš dėl padėjimų“, kitame vietoj to, kad A.Janukonio tikrų žodžių, kad jis man paskambinsiąs, kai tik galės, parašyta, kad esą jis man liepė paskambinti, kai tik aš galėsiu, sakytum, jog aš jam kuo nors skolingas ir pavaldus. Trečias pokalbis esą įrašytas tuo laiku, ko iš tikrųjų techniškai atlikti buvo neįmanoma, nes tuomet skridau lėktuvu į Suomiją“, - rodydamas pokalbių stenogramas DELFI aiškino V.Andriukaitis.

Pasak buvusio Seimo nario, dar tuomet, kai ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas, jis su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais, prokurorais kartu šifravo įrašytus pokalbius. Anot politiko, tarp stenogramų ir įrašų pastebėtus neatitikimus tąkart pripažino ir patys teisėsaugininkai.

V.Andriukaičio žodžiais, kuris skundo variantas papuls ant generalinio prokuroro stalo priklausys nuo jį konsultuojančių teisininkų patarimo.

„Aš nežinau, kokios baigties iš Generalinės prokuratūros tikėtis. Suprantu, kad jie gali atnaujinti ikiteisminį tyrimą, tačiau tikiuosi, kad jie pakeis ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindą. Jei ne, žiūrėsim, kas toliau“, - kalbėjo socialdemokratas.

Socialdemokratų partija taip pat teigia palaikanti V.Andriukaitį.

Pirmadienį vyko Socialdemokratų partijos prezideniumo posėdis. Pasak partijos prezidiumo narės Irenos Šiaulienės, posėdžio metu buvo priimtas pareiškimas, kad Lietuvos socialdemokratų partija pasitiki jų bendražygiu V.Andriukaičiu.

"Mes konstatavome, kad V.Andriukaitį laikome sąžiningu žmogumi bei ištikimu partijos nariu", - DELFI teigė I.Šiaulienė.

Pasak Seimo narės I.Šiaulienės, pasitikėjimo buvusiu parlamentaru pareiškimas buvo svarstytas kitų partijos prezidiumo narių iniciatyva, o ne paties V.Andriukaičio.

Tačiau Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis sako, kad ikiteisminio tyrimo buvęs dalyvis turi teisę prašyti pakeisti ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindą ir teorinė galimybė, kad šis pagrindas gali būti pakeistas, išlieka. Kokį šį kartą sprendimą priims Generalinė prokuratūra, pasak G.Jasaičio, priklausys nuo skunde išdėstytų argumentų.

Tačiau kartu generalinio prokuroro A.Klimavičiaus pavaduotojas nemato prasmės keisti ikikiteisminio tyrimo nutraukimo konstatuotą priežastį, nes tai esą esmės nepakeis.

"Nesvarbu, kokia būtų pagrindo formuluotė, nekaltumo prezumpcijos atžvilgiu, asmuo, nepripažintas kaltu, lieka nekaltu", - dėstė G.Jasaitis.

Prokuroras DELFI teigė, kad Generalinė prokuratūra ir toliau tęsia ikiteisminį tyrimą dėl bendrovės "Rubicon group" ūkinės ir finansinės veiklos. Pasak G.Jasaičio, nauji tyrimo duomenys situacijos kol kas nepakeitė.