P. Malakauskas pirmadienį Eltai teigė jau pasirašęs atsakymus trijų ministerijų - Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo bei Žemės ūkio - vadovams, kurie buvo paprašę patikrinti paskirtų viceministrų biografijas.

Vykdydama Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatas, STT jau patikrino susisiekimo viceministru paskirto buvusio Seimo nario Aido Gedvilo, socialinės apsaugos ir darbo viceministru paskirto buvusio AB "Lietuvos farmacija" Kauno filialo direktoriaus Mečislovo Zasčiurinsko ir žemės ūkio viceministru paskirto buvusio AB "Kėdainių grūdai" generalinio direktoriaus Jono Kondroto biografijas.

Anot P. Malakausko, viceministrų praeitį paprašiusiems patikrinti ministrams buvo pateikta visa STT pareigūnų gauta medžiaga apie šiuos asmenis. "Ar ji gera, ar bloga, ar trukdys eiti pareigas, ar ne, pasakyti negaliu. Tai sprendžia skiriantysis pareigūnas", - pažymėjo STT direktorius.

Iš minėtų trijų Darbo partijos deleguotų viceministrų vienintelis J. Kondrotas buvo sukėlęs politikų abejonių dėl praeities ryšių. Opozicinė Tėvynės sąjunga buvusio vienos iš "Vikondos" koncernui priklausančių įmonių vadovo skyrimą viceministru įvertino kritiškai. Anksčiau J. Kondrotas dešimt metų vadovavo bendrovei "Kėdainių grūdai", kuri priklauso Darbo partijos pirmininko, ūkio ministro Viktoro Uspaskicho įsteigtam koncernui.

Atsakymus dėl kitų viceministrų P. Malakauskas ketina pasirašyti trečiadienį arba ketvirtadienį. Anot jo, pareigūnų praeities patikrinimas užtruko, nes ne visi ministrai suskubo pateikti reikiamus prašymus, be to, ne visos institucijos yra pateikusios prašomą informaciją apie viceministrus.

Visų naujų viceministrų biografijas STT pradėjo tikrinti dar gruodžio viduryje. Tačiau tarnybos pareigūnai, vadovaudamiesi Korupcijos prevencijos įstatymu, neatliko jokių papildomų tyrimų, o tik peržiūrėjo anksčiau sukauptą informaciją.

Korupcijos prevencijos įstatymas numato, kad tikrinami gali būti "asmenys, siekiantys eiti arba einantys pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigoje". Be to, pagal šį įstatymą informacijos apie asmenų, pretenduojančių į pareigas, į kurias skiria Seimas, Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Vyriausybė arba Premjeras, pateikimas yra privalomas. Tikrinami asmenys turi būti informuojami apie atliekamą patikrinimą.

STT pateikta informacija yra "vienas iš pagrindų, apibūdinančių asmens, siekiančio eiti arba einančio pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigoje, patikimumą. Asmuo, praradęs pasitikėjimą, Valstybės tarnybos ir kitų įstatymų nustatyta tvarka gali būti nepriimamas į valstybės ar savivaldybės įstaigą arba atleidžiamas iš pareigų".