Už S. Šriūbėną mūru stoja ir Arūnas Valinskas, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vicepirmininkas, su tuomete Tautos prisikėlimo partija atvedęs G. Kazlauską į ministro postą. Anot vieno LiCS lyderių, viceministro atžvilgiu surengta šmeižto kampanija, už kurios stovi konservatoriai ir Vilniaus meras, partijos „Taip“ lyderis Artūras Zuokas.

Viceministro turtas nedomina dėl „išimtinai darbinių santykių“

Komentuodamas žinią apie Valstybinės mokesčių inspekcijos atliekamą išplėstinį S. Šriūbėno pajamų atitikties turtui patikrinimą, aplinkos ministras DELFI teigė, jog nei šis, nei teisėsaugos atliekami tyrimai nesudaro pagrindo nepasitikėti viceminstru.

„Kol kas neturiu teisinio pagrindo nepasitikėti viceministru. Norėčiau pabrėžti, jog faktas, kad dėl S. Šriūbėno veiksmų atliekami tyrimai, dar nereiškia jo kaltės įrodymo. Viskas priklausys nuo teisėsaugos ar kitų institucijų sprendimo. Jeigu bus nustatyta ir įrodyta viceministro kaltė viename ar kitame epizode, tą pačią dieną jis nebedirbs Aplinkos ministerijoje“, - sakė G. Kazlauskas.

„Neturiu teisės ir galimybių vadovautis emocijomis ar prielaidomis. Tai, ar viceministras supainiojo interesus, ar ne, turi aiškintis ir išvadas pateikti atitinkamos institucijos. Jos taip pat turi teisę priimti vienokius ar kitokius sprendimus viceministro atžvilgiu – tegul tai ir daro“, - pridūrė ministras.

S. Šriūbėnas atsisako žiniasklaidai komentuoti savo ir savo šeimos turtų kilmę bei stebėtinai sėkmingų nekilnojamojo turto sandorių aplinkybes. Savo praturtėjimo paslapčių jis neatskleidė ir ministrui.

„Ne, neatskleidė. Tarp mūsų yra nusistovėję išimtinai darbiniai santykiai“, - sakė G. Kazlauskas.

A.Valinskas: už S.Šriūbėno istorijos kyšo konservatorių ir A.Zuoko ausys

LiCS vicepirmininkas A. Valinskas DELFI teigė, esą nekilnojamojo turto sandoriai, dėl kurių pasiaiškinti kategoriškai atsisako S. Šriūbėnas, nėra įrodyti.

„Mes nieko postuose nelaikome, į visą tą rašliavą žiūrime pakankamai kritiškai. Kai bus argumentai, o ne užsakomieji straipsniai – spręs ministras. (...) Visų pirma, jokių sandorių nėra. Yra parašyta apie menamus dalykus, kuriuos turi įrodyti teisėsauga, o ne žurnalistai“, - tvirtino A. Valinskas.

Apie aplinkos viceministro turtus vienas LiCS lyderių taip pat teigė nieko nežinantis: „Aš su juo nemiegu“.

Anot pašnekovo, S. Šriūbėno istorija – dalis prieš LiCS nukreiptos šmeižto kampanijos, kurią esą organizuoja konservatoriai ir A. Zuokas.

„Manau, kad tai yra dirbtinis skandalas, kuris keliamas dėl aiškių priešpriešų koalicijoje prieš konservatorių kai kuriuose vaikiškus projektus. Tai iš dalies yra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) skandalo atgarsiai. Lygiai taip pat, be jokios abejonės, už šmeižto kampanijos kyšo ir A. Zuoko ausys. Nes kuo labiau kitą apdergi, tuo pats jautiesi švaresnis“, - tęsė A. Valinskas.

Jis taip pat įvardijo vieną esminį skirtumą tarp A. Zuoko ir jo buvusio politinio bendražygio S. Šriūbėno. „A. Zuokas jau teistas už melus ir aferas. O S. Šriūbėnui bando pripaišyti tą, ką pats turi. (...) Čia yra žmogus, nuteistas už aferas, nors pats sako, kad už gerus darbus. Taip, kad tegul netepa kito tuo, kuo pats yra išsitepęs“, - pridūrė A. Valinskas.

Mokesčių inspektorių ir teisėsaugos tyrimus dėl S. Šriūbėno turtų ir galimai neskaidrių projektų, su kuriais jis dirbo, politikas nesureikšmino. „Dabar Lietuvoje būtų sunku surasti žmogų, dėl kurio nevyksta arba nesiruošiama vykdyti ikiteisminių tyrimų“, - ironizavo A. Valinskas.

J.Razma: mano fantazija tiek nesiekia

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma DELFI teigė nesuvokiantis tokios A. Valinsko versijos.

„Jokia forma negaliu patvirtinti tokių žodžių. Neturime jokio pagrindo kerštauti ponui Šriūbėnui. Mano fantazija tiek nesiekia, kad jis kuo nors galėjo pasireikšti FNTT istorijoje“, - sakė J. Razma.

Pasak jo, visuomenės dėmesys S. Šriūbėno personai – tiesioginis Gedimino prospekto rekonstrukcijos, kuriai, ekspertizės duomenimis, panaudotos lietuviškam klimatui netinkamos medžiagos, rezultatas.

„Visuomenė aktyviai reagavo į tą Gedimino prospekto plytelių vaizdą, į tuos nekokybiškus darbus. Ir natūralu, kad pradedama aiškintis, kaip čia viskas susiklostė, kas kokius sprendimus priėmė ir kas neatliko savo pareigų. Abejoju, ar iš anksto buvo žinoma, kad gali koncentruotis reikšminga atsakomybė į poną Šriūbėną“, - svarstė vienas TS-LKD lyderių.

„Gal greičiausiai visi įsivaizdavo, kad kaip tik būtent A. Zuoko atsakomybė čia bus ryškiausia, žinant, kad jis, kaip valdingas meras, pats tiesiogiai kontroliuoja daugelį procesų“, - pridūrė J. Razma.

Liberalcentristams konservatorius siūlo į S. Šriūbėno istoriją žvelgti neieškant politinių sąmokslų, o aplinkos ministrui G. Kazlauskui – „objektyviai įvertinti visas aplinkybes“.

DELFI primena, jog S. Šriūbėnas nekilnojamuoju turto apsirūpino sudarydamas labai sėkmingus sandorius su bendrovėmis „Dekoras“ ir „Imparatas“. Tuomet S. Šriūbėnas dirbo Vilniaus savivaldybės bendrovės „Vilniaus kapitalinė statyba“ direktoriaus pavaduotoju. Ši bendrovė, pvz., kontroliavo Menų spaustuvės rekonstrukciją, kurią atlikti patikėta „Dekorui“, bei liūdnai pagarsėjusią Gedimino prospekto rekonstrukciją. Beje, pastarąją rekonstrukciją vykdžiusios bendrovės „Luidas“ statytame „Linksmajame kvartale“ Vilniuje S. Šriūbėnui priklauso du butai.