Tokie duomenys paaiškėjo žurnalo „Valstybė“ užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimo bendrovei „Vilmorus“ atlikus gyventojų apklausą.

Remiantis apklausa, 17,4 proc. apklausos dalyvių formuoti valdančią koaliciją patikėtų kurios nors kitos ideologinės pakraipos partijai, 32,1 proc. į klausimą neatsakė. Iš viso apklausti 1003 gyventojai.

Vytautas Dumbliauskas
Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, politologas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad tokios gyventojų nuotaikos liudija klasikinį pasidalijimą tarp tų, kurie mąsto, kaip teisingiau padalinti egzistuojantį pyragą (arba bendrąjį vidaus produktą) bei tų, kurie svarsto, kaip iškepti kuo didesnį pyragą.

„Vokiečių sociologas Ralfas Dahrendorfas teigė, kad tai modernusis socialinis konfliktas tarp tų, kurie mano, kad pyragas neteisingai dalijamas, reikia dalinti teisingiau, ir tų, kurie teigia, kad pyrago būtų galima iškepti daugiau. Pirmieji priskiriami kairiesiems, pastarieji – dešiniesiems“, - teigė V. Dumbliauskas.

Maža to, anot politologo, kairiosios pakraipos partijomis paprastai labiau žavisi samdiniai, kurie tikisi valstybės reguliavimo, o verslas bei darbdaviai dažniau siekia valstybės institucijų nesikišimo, todėl dažniau remia dešiniąsias politines jėgas. Todėl V. Dumbliauskas teigia, kad didesnis pasitikėjimas socialdemokratinėmis idėjomis yra natūralus – vis tik valstybėje esama daugiau samdinių nei darbdavių.

„Tai yra normalu, kadangi egzistuoja daugiau tų žmonių, kuriuos politiškai būtų galima vadinti kairiaisiais. Tiesiog samdinių yra daugiau negu darbdavių“, - sakė mokslininkas.

Paklaustas, kodėl vis tik valdžią kartas nuo karto iškovoja ir dešiniosios politinės jėgos – konservatoriai, liberalai – V. Dumbliauskas priminė, kad nė viena partija nėra ideologiškai gryna, o, tarkime, konservatoriai ar krikščionys demokratai socioekonomine prasme kartais nukrypsta ir į kairę pusę. Be to, anot pašnekovo, rinkėjams svarbios ir kitos partijų vertybinės nuostatos, ne tik ekonominės-mokestinės.

Kurios politinės jėgos formuojamai valdančiajai koalicijai po Seimo rinkimų Jūs pritartumėte?

N

%

Socialdemokratų

260

25,9

Konservatorių

147

14,6

Liberalų

106

10,6

Kita

175

17,4

Neatsakė

322

32,1

Iš viso

1 003

100,6