Tokias veikas G. Songaila siūlo kvalifikuoti kaip išdavystę.

Pagal parlamentaro siūlymą, iki 12 metų belangėje grėstų valstybės tarnautojams, kurie „viršijo įgaliojimus arba sąmoningai neatliko pareigų, arba netinkamai jas atliko ir dėl to padarė Lietuvos Respublikos energetinės nepriklausomybės ir energetinio saugumo interesams prieštaraujančią veiką, dėl kurios padaryta ar galėjo būti padaryta didelės žalos“.

Savo pasiūlymo aiškinamajame rašte G. Songaila teigia, jog dabar Baudžiamajame kodekse panaši bausmė – iki 8 metų nelaisvės – numatyta tik „piktnaudžiavimui asmenims įgaliotiems atstovauti Lietuvos Respublikai palaikant santykius su kita valstybe ar kitos valstybės organizacija ar tarptautinėje viešojoje organizacijoje“.

Politiko nuomone, bausmių už kenkimą energetiniams projektams nebuvimas gali būti viena iš priežasčių, dėl kurių šie projektai nuolat buksuoja.

„Lietuvos Respublikoje, nors ir yra deklaruojamas esminis valstybės interesas - siekis užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir energetinį saugumą, tačiau realios sankcijos pareigūnams veikiantiems prieš šio tikslo įgyvendinimą nėra numatytos. Tikriausiai todėl slenka jau dešimtmečiai, o nacionaliniai energetinės nepriklausomybės interesai nėra užtikrinami“, - aiškinamajame rašte dėsto parlamentaras.

Sykiu G. Songaila siūlo Baudžiamąjį kodeksą papildyti bausmėmis už perbėgimą į priešo gretas, jeigu Lietuva kartais įsitrauktų į karą. Tautininkų partijos lyderis norėtų nustatyti, kad asmuo „karo metu ar po karo padėties paskelbimo perėjęs į priešo pusę arba padėjęs priešui veikti prieš Lietuvos valstybę, baudžiamas laisvės atėmimu nuo penkerių iki penkiolikos metų“.