Prieš pat Dvišalės mišrios komisijos Tarptautinių sutarčių su Šventuoju Sostu nuostatoms vykdyti posėdį "Šiaulių kraštas" gavo dar gegužės 14 dieną Ministro Pirmininko tarnybai ir minėtai komisijai adresuotą raštą. Rašte rašoma, kad "šiuo metu galiojantys teisės aktai neužtikrina Kryžių kalno, kaip sakralinio objekto, pilnaverčio funkcionavimo ir priežiūros".

Apie Bažnyčios norus perimti Kryžių kalną prisipažino girdėjęs ir Šiaulių rajono savivaldybės meras Algimantas Gaubas. Nors meras A. Gaubas šiandien vyksta į Vilnių, bet į komisijos posėdį, kaip Kryžių kalną valdančios savivaldybės vadovas, nėra kviestas.

Vyskupų konferencijos rašte, kurį pasirašė Lietuvos vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus padėjėjas kunigas Ričardas Doveika, nedviprasmiškai nurodoma, kieno įtaka Kryžių kalnui turi būti svarbiausia:

"Šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato galimybės Katalikų Bažnyčiai priimti sprendimus, susijusius su Kryžių kalno, kaip sakralinio objekto, funkcionavimu".

Vyskupų konferencijos rašte vingriais sakiniais nurodoma ir išeitis, kam turi priklausyti Kryžių kalnas: "Kaip Katalikų Bažnyčios sakralinis objektas, Kryžių kalnas gali pilnavertiškai funkcionuoti ir būti užtikrinama derama pagarba jo sakralumui tik tuo atveju, jei bus laikomasi Katalikų Bažnyčios nuostatų dėl kalno lankymo, kryžių statymo bei pamaldumo praktikų."