Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskelbtais duomenimis, iš šiuo metu registruotų 137 Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyvių duomenis apie gautas aukas yra pateikę 48, jie nurodė rinkimams gavę 1 mln. 16 tūkst. litų.

Daugiausiai lėšų, 952 tūkst. 288 litus, kampanijai skyrė pačios partijos - 589 tūkst. 998 litai pervesti iš joms skirtų valstybės biudžeto asignavimų ir 362 tūkst. 289 litai iš kitų turimų lėšų. Fizinių asmenų aukos partijų ir kandidatų aukotojų sąraše kol kas siekia 45 tūkst. 670 litus, asmeninės savo kampanijai skirtos lėšos - 18 tūkst. 974 litus.

Daugiausiai lėšų į sąskaitas politinei kampanijai yra pervedusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai ir jos keliami kandidatai - 466 tūkst. 99 litus, Liberalų ir centro sąjunga bei jos keliami kandidatai sąskaitoje rinkimams deklaruoja turinti 363 tūkst. 289 litus, partija "Tvarka ir teisingumas" su kandidatais - 102 tūkst. 882 litus.

Lietuvos socialdemokratų partija ir jos kandidatai nurodo rinkimams sąskaitoje turintys 46 tūkst. 659 litus, Liberalų sąjūdis su savo kandidatais - 37 tūkst. litų, o Darbo partija kol kas yra deklaravusi 120 litų.

Kai kurios partijos jau yra finansų skyrusios ir tiesiogiai savo keliamiems kandidatams - konservatoriai kai kuriems jų yra pervedę po 15 tūkst. litų, LiCS - po 5 tūkst. litų, LSDP - po 7 tūkst. litų.

Nemenku biudžetu gali pasigirti LiCS keliamas kandidatas Rimantas Remeika - jo rinkimų sąskaitoje jau 41 tūkst. litų, be partinių pinigų jis yra surinkęs 36 tūkst. litų aukų iš fizinių asmenų, kurie jį parėmė 2-10 tūkst. litų aukomis. Didžiausią auką, 10 tūkst. litų, pervedė Vidmantas Senvaitis.

Konservatorius Antanas Matulas be partijos pervestų 15 tūkst. litų dar yra gavęs 9 tūkst. fizinių asmenų aukų, didžiausią 5 tūkst. litų auką skyrė Rolandas Rastauskas.

Liberalas Erikas Ramašauskas kampanijai yra skyręs 7 tūkst. 800 litus savo asmeninių lėšų, socialdemokratų kandidatė Violeta Boreikienė - 4 tūkst. 659 litus,

Įstatymas numato, kad visi politinės kampanijos dalyviams aukojusieji asmenys privalo būti paviešinami, o politinės kampanijos iždininkas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo dienos VRK interneto tinklalapyje paskelbia auką bei aukotoją.

Aukas galima pradėti rinkti tik užsiregistravus savarankišku politinės kampanijos dalyviu. Prašymus registruoti savarankiškais politinės kampanijos dalyviais VRK priima iki rugpjūčio 10 dienos.

Politinės kampanijos gali būti finansuojamos politinių partijų lėšomis, kandidatų nuosavomis lėšomis iki 43 tūkst. 500 litų, fizinių asmenų aukomis iki 21 tūkst. 750 litų ir bankų palūkanomis už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną, politinė kampanija oficialiai prasidėjo balandį.