Visi trys konservatoriai buvo kviečiami liudyti ikiteisminiame tyrime dėl galimo spaudimo D. Kreiviui ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriui Žydrūnui Plytnikui. D. Kreivys ir V. Urbonavičius pareigūnams teigė tiesiogiai ar netiesiogiai girdėję V. Navicko užuominas apie „karą“ dėl viešųjų pirkimų. Tuo tarpu pats buvęs Vilniaus meras apklausoje iš tokių pareiškimų juokėsi.

„Nori karo – karas bus“

DELFI žurnalistas, iš prokuroro gavęs leidimą peržiūrėti šio jau nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiagą, susipažino su D. Kreivio, V. Urbonavičiaus ir V. Navicko tyrėjams duotais parodymais. Būtent politikų apklausų duomenys rodo, kad konservatoriai tarpusavyje žarstėsi kaltinimais.

„Nori karo – gausi karą“, - tokius žodžius tuometis meras V. Navickas per Vilniaus tarybos narį V. Urbonavičių esą perdavė tuomečiam ūkio ministrui D. Kreiviui. Ar bent jau taip apklausos metu nurodė pats eksministras.

„Karas“ esą galėjo liesti „Vilniaus vandenų“ viešuosius pirkimus, kuriuos atidžiai sekė VPT, o taip pat – Ūkio ministerijos pasipriešinimo sulaukusius planus Vilniuje 50 proc. pabranginti vandenį.

Užuominų į V. Navicką esama ir vadinamojoje D. Kreivio pažymoje – sykiu su „Vilniaus vandenimis“ ir vicemero pareigas Vilniuje ir dabar einančiu socialdemokratu Romu Adomavičiumi. Į bylos medžiagą įtrauktame tekste teigiama, esą per tuometį Vilniaus merą ūkio ministrui „perduotas R. Adomavičiaus grasinimas, kad bus nemalonumų dėl „Vilniaus vandenų“.

Tiesa, šį dokumentą D. Kreivys paprašė pakeisti kitu. Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) jis teigė, jog šis dokumentas tebuvo juodraštis ir atnešė kitą. Antrojoje vadinamosios D. Kreivio pažymos versijoje nebeliko V. Navicko ir R. Adomavičiaus pavardžių: jas pakeitė epitetai: „tarybos narys“ ir „Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys“.

Tačiau įtarimų šešėlį nuo R. Adomavičiaus nustūmė V. Urbonavičius.

„Man yra tekę bendrauti su Vilniaus vicemeru R. Adomavičiumi, kuris yra UAB „Vilniaus vandenys“ stebėtojų tarybos narys. Jo pozicija buvo tokia, kad šioje bendrovėje viskas yra tvarkoje, - apklausos metu sakė V. Urbonavičius, pridurdamas, kad jo ir R. Adomavičiaus pozicijos šiuo klausimu nesutapo. - Man neteko girdėti, kad R. Adomavičius būtų tiesiogiai grasinęs ūkio ministrui.“

Tuo tarpu eksmero V. Navicko žodžius apie „kąrą“ konservatorius, dabar vadovaujantis savo partijos frakcijai Vilniaus taryboje, patvirtino. Tiesa, jis teigė negalįs nurodyti, su kuo būtent šie žodžiai galėtų būti susiję.

V.Navicką suėmė juokas

Tyrėjai į apklausą iškvietė ir patį V. Navicką. Jis kategoriškai neigė žadėjęs karą D. Kreiviui.

„Mane ima juokas. Tokių faktų nėra buvę ir aš nesu jokių įspėjimų, grasinimų ar kitokios informacijos, kuri skambėtų panašiai (į – DELFI) „nori karo – karas bus“ aš nesu perdavinėjęs nei tiesiogiai, nei per kokius tarpininkus“, - apklausoje sakė buvęs meras.

Jis taip pat tvirtino „jokiame kontekste“ nedalyvavęs kitų liudytojų minimuose procesuose, susijusiuose su VPT nemalonėn patekusiais „Vilniaus vandenų“ viešaisiais pirkimais ar mėginimais pakelti vandens kainą.

D.Kreivio verslo partneris neigė perdavinėjęs raginimą „tvarkytis“ su Ž.Plytniku

Tyrėjai taip pat apklausė Mindaugą Sinkevičių – bendrovės „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV) vadovą. Jį tyrimo eigoje D. Kreivys nurodė kaip žmogų, kuris esą perdavė Panevėžio statybos tresto (PST) atstovų raginimą: „tegu tvarkosi su tuo, kuris išskėstomis akim laksto“.

Apklausoje M. Sinkevičius teigė esąs senas D. Kreivio draugas, pažįstantis ir Ž. Plytniką, tačiau neprisiminė perdavęs minėtus PST atstovų žodžius.

„Jei kažką panašaus ir esu pasakęs, tai ta frazė yra ištraukta iš pokalbio su D. Kreiviu konteksto, arba tai buvo pajuokavimas“, - apklausiamas sakė SKV vadovas.

Beje, būtent parama mokyklų renovavimo projektams, kurių konkursus laimėjo SKV, D. Kreiviui kainavo ministro kėdę. Mat šios įmonės akcininku buvo pats eksministras, o vėliau jis akcijas perleido savo mamai Florentinai Kreivienei. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) konstatavo, kad pasirašydamas po paramos skyrimu projektams, kuriuos buvo pavesta vykdyti SKV, D. Kreivys supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Konservatorius, pasitraukęs iš ūkio ministro posto, bandė šį VTEK sprendimą ginčyti teisme, tačiau teismai etikos sargų sprendimą paliko nepakeistą.

Prokurorai tyrimą dėl galimo poveikio D. Kreiviui ir Ž. Plytnikui nutraukė praėjusių metų pabaigoje. Kaip vieną tyrimo nutraukimo motyvų, STT tuomet nurodė tai, jog „liudytojai vengė duoti aiškius ir išsamius parodymus“.