Kauno miesto taryba ketvirtadienį turės priimti sprendimą dėl paramos, skiriamos visuomeniniams objektams pritaikyti gyventojų bendrajai kultūrai puoselėti. 600 tūkst. litų numatyta išdalyti penkioms organizacijoms, iš kurių keturios yra religinės, atstovaujančios katalikų bendrijai, rašo "Lietuvos žinios".

Trečiadienį opozicijoje esantys Kauno miesto tarybos politikai LGKT išsiuntė raštą ir paprašė išsiaiškinti, ar dalijant paramą nebus nusižengta įstatymams, kurie nurodo, kad nei žmogus, nei organizacija neturi būti menkinami arba gauti privilegijų dėl savo tikėjimo.

Kauno meras Andrius Kupčinskas sakė, kad jokia kita religinė bendruomenė savivaldybės paramos neprašė, todėl ji ir nebus skiriama.

"Jei paraiškos programai nepateiktos, kaip mes remsime paramos neprašiusiuosius?" - klausė Kauno meras.

Didžioji - 525 tūkst. litų - paramos dalis turėtų atitekti: viešajai įstaigai Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios atstatymo tarnybai, Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijai, Kauno arkivyskupijos kurijai ir Aleksoto šv. Kazimiero parapijai. Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriui numatoma skirti 75 tūkst. litų.

Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai, priklausantys frakcijai "Dirbam Kaunui", pabrėžė, kad būsimojo tarybos sprendimo projektas yra tarsi antausis kitoms jokios finansinės paramos iš miesto negausiančioms religinėms, valstybės pripažintoms tradicinėmis bendrijoms. Todėl Kauno miesto savivaldybės valdančiosios daugumos ketinimus daugiau kaip pusę milijono litų skirti tik vienai iš 11 skirtingus tikėjimus propaguojančių bendrijų opozicijoje dirbantys politikai pavadino neatitinkančiais Lygių galimybių įstatymo ir apskundė LGKT.

"Remti tik vieną tikėjimą propaguojančią religinę bendriją yra neteisinga. Juk kitų religijų atstovai taip pat turėtų kur padėti pinigus", - įsitikinęs Kauno miesto tarybos narys Artūras Orlauskas.

Anot jo, paraiškas - padėti tvarkyti šventorius ir remontuoti pastatus, skirtus melstis, - pateikė keturios Kauno bažnyčios, ir visos paraiškos patenkintos. A.Orlausko įsitikinimu, religines bendrijas derėtų remti tik per joms skirtas programas. Tačiau programose, anot jo, turėtų dalyvauti ne vieno tikėjimo atstovai.

LGKT trečiadienį dar nebuvo gavusi Kauno miesto tarybos politikų prašymo. Ar bus pradėtas tyrimas dėl lygių galimybių pažeidimo, paaiškės gavus Kauno tarybos narių raštą, kuriame bus išdėstytos visos aplinkybės.