NATO vadovų susitikime Čikagoje dalyvaujanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė Baltijos šalių saugumo klausimus aptarė su JAV Prezidentu Baracku Obama. Susitikime taip pat dalyvavo Latvijos Prezidentas Andris Berzinis ir Estijos Ministras Pirmininkas Andrusas Ansipas.

Baltijos valstybių vadovai su JAV Prezidentu kalbėjosi apie Baltijos šalių gynybos planų įgyvendinimą, oro policijos misijos pratęsimą bei regioninio saugumo klausimus.

Pasak D. Grybauskaitės, Jungtinės Amerikos Valstijos gerai supranta Lietuvos ir Baltijos valstybių iššūkius ir yra pasirengusios padėti juos įveikti. Prezidentės teigimu, intensyvus bendradarbiavimas su JAV jau duoda konkrečių rezultatų.

"Bendradarbiavimas su JAV intensyvėja ne tik saugumo, bet ir ekonomikos bei energetikos srityse. Amerika yra ne tik pagrindinė Lietuvos partnerė, palaikiusi NATO oro policijos misijos pratęsimą Baltijos šalyse neribotam laikui, bet ir labai prisideda prie mūsų valstybei strategiškai svarbių energetinių projektų - suskystintų dujų terminalo ir Visagino atominės elektrinės statybos", - šalies vadovę cituoja Prezidentės spaudos tarnyba.

D. Grybauskaitė padėkojo B. Obamai už NATO viršūnių susitikime priimtus Baltijos valstybėms svarbius sprendimus dėl priešraketines gynybos sistemos, oro policijos misijos, gynybos planų įgyvendinimo. Pasak Prezidentės, be asmeninio B. Obamos indėlio šie Baltijos valstybių saugumui labai svarbūs rezultatai nebūtų įmanomi. Tvirtą paramą oro policijos misijai Baltijos valstybėse JAV Prezidentas išreiškė ir sekmadienį kalbėdamas Šiaurės Atlanto taryboje.

Prezidentės teigimu, Lietuvos žmonių saugumui taip pat labai svarbi JAV parama Lietuvos siekiui aukščiausius branduolinės saugos reikalavimus taikyti visoms, tarp jų ir Kaliningrade bei Astrave statomoms, atominėms elektrinėms.