Didžiausiame Aljanso istorijoje susitikime 57 šalių lyderiai, taip pat Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius, Pasaulio banko ir ES vadovai aptars NATO kolektyvinės gynybos stiprinimo, priešraketinės gynybos, misijos Afganistane ir kovos su naujomis grėsmėmis klausimus.


Prezidentės teigimu, Čikagoje bus svarstomi ir Lietuvos žmonių saugumui itin svarbūs klausimai: Baltijos šalių gynybos planų įgyvendinimas, oro policijos misijos pratęsimas, intensyvėjanti militarizacija mūsų pasienyje ir priešraketinė gynyba.


Lietuvos pastangomis į Aljanso darbotvarkę įtraukti ir kovos su naujomis grėsmėmis, energetinio ir kibernetinio saugumo klausimai. Čikagoje taip pat bus svarstoma galimybė Lietuvoje įsikūrusiam Energetinio saugumo centrui suteikti NATO kompetencijos centro statusą.


NATO šalių vadovai Čikagoje didelį dėmesį skirs išmaniosios gynybos projektams. Oro policijos misija Baltijos šalyse - vienas sėkmingiausių NATO solidarumo ir ir išmaniosios gynybos pavyzdžių. Išmanieji gynybos būdai padės NATO narėms efektyviau panaudoti gynybai skiriamas lėšas ir turimus pajėgumus. Baltijos šalys susitikimo metu paskelbs, kad padidina savo įnašą į oro policijos misijos įgyvendinimą.

NATO viršūnių susitikime planuojamas Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės dvišalis susitikimas su Suomijos Prezidentu Sauli Niinisto, taip pat kiti susitikimai su NATO šalių lyderiais.

Vizito metu Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiks su JAV lietuvių bendruomenės organizacijų atstovais.

Dalyvaus ir užsienio reikalų ministras A.Ažubalis

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujamoje delegacijoje gegužės 20-21 dienomis dalyvaus Čikagoje rengiamame NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime, praneša Užsienio reikalų ministerija.

A. Ažubalis dalyvaus NATO valstybių užsienio reikalų ministrų vakarienėje, skirtoje aptarti Aljanso santykius su partneriais, ir NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikime su euroatlantinės integracijos siekiančiomis valstybėmis Gruzija, Makedonija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercegovina.

Gegužės 20 d. ministras sakys kalbą jaunųjų atlantistų forume – NATO susitikimo metu Čikagoje vyksiančiame Atlanto jaunimo asociacijų renginyje.

NATO šalių vadovų susitikime planuojama aptarti Aljanso gynybą ekonominės krizės sąlygomis, derinti šalių pozicijas dėl kolektyvinės gynybos pajėgumų ir priešraketinės gynybos. Bus tariamasi Lietuvai svarbiais oro policijos Baltijos šalyse, energetinio saugumo klausimais, ketinama atkreipti dėmesį į Kaliningrado srities militarizavimo problemą.

Taip pat bus diskutuojama apie laipsnišką Tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane (International Security Assistance Force) perorientavimą nuo kovinių prie paramos operacijų aprūpinant ir mokant Afganistano saugumo pajėgas. Bus sprendžiama, kaip iki 2014 m. efektyviai perduoti atsakomybę už saugumą šalyje afganų vyriausybei ir koks turėtų būti tolesnis Aljanso vaidmuo Afganistane po 2014 m.