Nei komisijoje esantys konservatoriai, nei aukščiausia partijos vadovybė jau dabar neslepia, jog virtinę sunkių teisėsaugos reiškiamų įtarimų V. Matuzui vertina kaip suplanuotą puolimą prieš dešiniuosius.

"Lietuvos ryto" žiniomis, A. Kubilius ir jo aplinka nurodymą apginti bendražygį davė dar prieš tai, kai generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi su atitinkamu prašymu į Seimą.

Panevėžio prokurorai kaltinimus ir įtarimus V. Matuzui suformulavo ir į Generalinę prokuratūrą išsiuntė jau seniai. Ilgokai dvejojęs ir greičiausiai dėl to su prezidentūra konsultavęsis D. Valys praėjusią savaitę šiuos įtarimus pagaliau perskaitė iš Seimo tribūnos. Drauge parlamento buvo paprašyta panaikinti šio įtakingo konservatoriaus teisinę neliečiamybę.

"Lietuvos ryto" žiniomis, įtarimai, jog dešinieji padedant komisijai mėgins išsukti už finansus atsakingą partijos vicepirmininką ir vieną artimų premjero aplinkos žmonių - pagrįsti. V. Matuzui, kuris prokurorų kaltinamas tokiomis sunkiomis nuodėmėmis kaip dokumentų klastojimas, neteisėtas siekis užvaldyti Europos Sąjungos paramos pinigus, spaudimas siekiant paveikti viešųjų pirkimų rezultatus, grėstų net 8 metai nelaisvės.

Šiai komisijai paskirtas vadovauti įtariamojo partinis bendražygis - konservatorius Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. Pirmininkas bandė pasiekti, kad komisija dirbtų bent du mėnesius. Taip pat jis jau pagarsino abejones, ar nesulauks ši byla vadinamosios „Rubicono" ir parlamentarų neskaidrių ryšių bylos likimo. Šioje vietoje konservatorius lengvai rado per „Rubicono“ tyrimą nukentėjusio, bet be kaltės įrodymų išsisukusio socdemo Vytenio Andriukaičio palaikymo.

Tyrimo komisijoje yra ir daugiau A.Kubiliui ištikimų konservatorių. Tai – Danutė Bekintienė, Edmundas Pupinis, Pranas Žeimys. Viešumoje jau ne kartą pasigirdo konservatorių abejonių dėl tyrimo, net neišnagrinėjus įtarimų turinio.

Tačiau, pasak "Lietuvos ryto", ši kova dėl V.Matuzo munduro atskleidžia ir pačios konservatorių partijos nesutarimus ir suskeldėjimą. V.Matuzui neprijaučiantys konservatoriai. Šie dešinieji aiškina, esą toks kvailas elgesys aklai ginant saviškį tik kenkia visai partijai. Savo skeptišką nuomonę dėl šios istorijos praėjusią savaitę pareiškė net viena konservatorių lyderių Seimo pirmininkė Irena Degutienė.