Aikštės rekonstrukcijos projektą rengusios bendrovės "Archinova" direktorius Antanas Gvildys ketvirtadienį pasakojo, jog rekonstrukcijos metu bus pakeistas susidėvėjęs grindinys - pagrindinę aikštę numatoma iškloti juodo akmens su pilko granito juostelėmis trinkelėmis, šaligatvius - naujomis betono plytelėmis.

Vietoje šiuo metu aikštę supančių genėjimo stipriai deformuotų ir sergančių medžių, kurie užstoja dalį architektūrinių paminklų, bus pasodinti klevai. Rekonstruota aikštė bus pritaikyta miestelėnų poilsiui - įrengti suoliukai, pastatytos šiukšliadėžės.

Nuspręsta išplėsti ir viešąją erdvę aplink Rotušės aikštę - važiuojamosios dalies sąskaita ji bus praplėsta ties Arklių gatve. Šioje vietoje bus įrengtas viešasis požeminis tualetas, atidengtas įėjimas į gotikinės Rotušės pastato rūsius.

Rekonstruotoje aikštėje prioritetas bus teikiamas pėstiesiems, todėl automobilių eismas nebus toks intensyvus kaip šiuo metu - žymiai sumažės automobilių stovėjimo vietų, dviejų juostų vienos krypties eismas bus performuotas į vienos juostos vienos krypties eismą.

"Šiuo metu Rotušės aikštė yra tapusi vos ne automobilių turgumi. Taigi šiuo projektu norima pabėgti nuo Rotušės, kaip transporto aikštės, įvaizdžio. Dėl šios priežasties nusprendėme panaikinti eismą aplink Rotušę, nes dabar ji atsidūrusi transporto žiede", - pasakojo A.Gvildys.

Darbininkai per trejus metus pakeis visus inžinerinius tinklus, įrengs stacionarius elektros, vandens bei nuotėkų privedimus vasaros kavinėms įrengti.

Rekonstruotoje šiaurinėje aikštės dalyje numatyta vieta fontanui, o Didžiosios, Arklių ir Vokiečių gatvių ašių susikirtime - skulptūrai. Pasak A.Gvildžio, šiame rekonstrukcijos projekte nenumatoma pastatyti nė vieno iš šių objektų, tačiau iki jų bus atvesti inžineriniai tinklai.

"Kai bus poreikis, išdiskutuota, kokio fontano reikia, nebereikės ardyti dangų, vesti inžinerinių tinklų - viskas bus paruošta", - teigė A.Gvildys.

Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbų atlikimo konkursą planuojama paskelbti vasarį, o gegužę jau ketinama pradėti pirmąjį aikštės tvarkymo darbų etapą.

Trejus metus truksiantys aikštės rekonstrukcijos darbai kainuos apie 20 milijonų litų, lėšos bus skirtos iš Vilniaus miesto biužeto.

Aikštės formavimas siejamas su 14 amžiumi, kai pasibaigus kovoms su kryžiuočiais, susidarė palankesnės sąlygos miestui plėstis tolyn į pietus nuo Vilniaus pilių komplekso. Ši miesto dalis susiformavo kaip turgaus aikštė ir intensyvi prekyba aikštėje vyko iki 19 amžiaus.

Rotušės aikštė buvo ne tik turgavietė, bet ir bausmių vykdymo vieta. Čia stovėjo stulpas, vadinamas "pilotu", prie kurio nusikaltėliai buvo rišami ir plakami. Aikštėje taip pat nuolat vykdavo vaidinimai, eitynės, pokyliai bei kiti renginiai.

Aikštės reikšmė dar labiau padidėjo, kai pietinėje jos dalyje buvo pastatyta Rotušė, kurioje įsikūrė miesto savivaldos organas - magistratas.

"Maždaug kas 50 metų Rotušės aikštė nuolat keitėsi - jos išdėstymas, apželdinimas", - pasakojo A.Gvildys.

Pasak jo, atlikus archeologinius tyrimus paaiškėjo, kad senasis Rotušės pastatas buvo orientuotas Aušros vartų, Kazimiero bažnyčios link. Tik po 18 amžiuje Lauryno Gucevičiaus atliktos rekonstrukcijos Rotušė buvo orientuota į Pilies gatvę.

Pastarąjį kartą Rotušės aikštė buvo rekonstruota 1962 metais.