Pasak premjero, Ukrainos vadovams reikia tiesiai pasakyti, kad "teisiškai skaidriai ir rūpinantis žmogaus teisėmis neišsprendus J.Tymošenko bylos Ukrainos narystės ES perspektyva bent jau artimiausiu metu gali tapti labai miglota".

"Tokius dalykus labai atvirai reikia sakyti Ukrainos vadovams ir Ukrainos žmonėms, todėl aš nesiimu spręsti, ar nevykimas į Jaltą, kur tradiciškai svarstoma Ukrainos europinė perspektyva, ar toks nevykimas yra pats geriausias dalykas. Ukrainos vadovai turi išgirsti iš Europos vadovų aiškią nedviprasmišką žinią", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras.

"Ukrainos artėjimas su ES yra labai svarbus procesas, keičiantis visą geopolitinę regiono perspektyvą, ir todėl tokios, taip drįsčiau vadinti, Ukrainos vadovybės klaidos, kokias matome, yra apgailėtinos ir tikrai sukeliančios daug problemų Ukrainos kelyje link integracijos į ES", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė antradienį spaudos konferencijoje sakė kol kas nepriėmusi sprendimo, ar vykti į susitikimą Jaltoje.

D.Grybauskaitė pažymėjo, jog žmogaus teisių klausimas yra tas, kuriuo Europa nedaro nuolaidų, bet izoliuojant Ukrainą jos "europinė perspektyva būtų praktiškai gerokai sugadinta arba pristabdyta", ir todėl priimant sprendimą dėl vykimo reikia atsižvelgti į "visus argumentus ir į geopolitinius regiono interesus".

Pasak jos, "izoliuojant Ukrainą Ukrainos europinė perspektyva būtų praktiškai gerokai sugadinta arba pristabdyta". "Ir todėl priimant sprendimą dėl vykimo turėsime atsižvelgti į visus argumentus ir į geopolitinius regiono interesus", - sakė šalies vadovė.

Vykti į Ukrainą atsisakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso, anksčiau Jaltoje rengiamą renginį nutarė boikotuoti dar kelių Europos šalių lyderiai, pranešė pirmadienį J.M.Barroso atstovė spaudai. Trečiadienį sprendimą nevykti į Ukrainą paskelbė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos Informacijos politikos departamento vadovas Olehas Voloshinas (Olehas Vološinas) naujienų agentūrai "Interfax" pirmadienį teigė, jog nedalyvausiantys konferencijoje Jaltoje pranešė ir Austrijos, Čekijos, Vokietijos, Italijos bei Slovėnijos vadovai.

Ukraina gegužės 11-12 dienomis rengia Centrinės Europos prezidentų susitikimą Juodosios jūros kurorte Jaltoje. Į šį renginį buvo kviečiami 20 valstybių vadovai.

O.Voloshinas teigė, jog toliau laukiami Albanijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos, Moldovos, Lenkijos, Rumunijos, Serbijos, Slovakijos, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Juodkalnijos ir Vengrijos vadovai.