O po kelerių metų ši data paskelbta pasauline darbininkų solidarumo diena.

Ar ši diena verta būti valstybine, taigi ir nedarbo diena, ar ne - ir šalininkai, ir skeptikai turi savų argumentų. Pasak Auksės Kontrimienės, Seimo LSDP frakcijos atstovės spaudai, "šypseną kelia nuolatiniai konservatorių bandymai išbraukti Gegužės 1-ąją iš švenčių sąrašo". "Valdžioje - socialdemokratai, Gegužės 1-oji - šventė. Sugrįžta konservatoriai - vėl nebe. O juk šią tarptautinę dieną mini visas dirbantis pasaulis", - sakė A. Kontrimienė.

Tuo tarpu Danas Arlauskas, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas, mano, jog "turėtume išskirti tas šventes, kurios būtų aktualios, bendros visai visuomenei, o kalbant skaičiais, per vieną nedarbo dieną valstybė praranda iki 100 mln. litų".

Tarptautinę darbo dieną Seime ne kartą kėsintasi išbraukti iš šventinių dienų sąrašo kaip sovietinį reliktą, bet tokius užmojus sužlugdydavo šios šventės šalininkai. Visada pirmosiose jų gretose būdavo socialdemokratai ir profesinės sąjungos. Tačiau Seimo narių požiūris į gegužės 1-ąją nėra visai tapatus jų politinėms pažiūroms, rašo „Lietuvos žinios“.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotojos Vilijos Blinkevičiūtės teigimu, gegužės 1-oji - ta diena, kai visi turėtų pamąstyti, ką galima nuveikti, kad žmonės galėtų gyventi oriai. Pasak politikės, šiuo požiūriu mūsų krašto padėtis nėra pati geriausia - vos ne 20 proc. darbuotojų gauna minimalią algą, iš kurios negali išgyventi, o 6-7 proc. apskritai gyvena skurde. Jos nuomone, kartais prasiveržiantys politikų mėginimai Gegužės 1-osios šventę sunaikinti - nuo sovietmečio likę kompleksai. Tarptautinę darbo dieną "vienareikšmiškai švente" pripažįsta ir parlamentaras socialdemokratas Algirdas Sysas.

Kur kas skeptiškiau šią dieną vertina kitų partijų atstovai. Pavyzdžiui, "Tvarkos ir teisingumo" vicepirmininko Valentino Mazuronio prisipažinimu, Gegužės 1-oji jam patinka tik kaip "graži pavasario diena". O Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Kęstutis Masiulis be jokios graužaties teigė galįs atsisakyti ir Gegužės 1-osios, ir Joninių. Prieš porą savaičių Seime vėl mėginta Gegužės 1-ąją išbraukti iš švenčių sąrašo. Tačiau parlamentarai nepritarė dviejų konservatorių siūlymui vietoj jos minėti Konstitucijos dieną.

Lietuvoje šiuo metu yra 15 šventinių dienų, per kurias nedirbama.