Pasak ministro, trijų dienų vizito į Lietuvą atvykę europarlamentarai taip pat pripažįsta, kad Lietuva atliko išsamiausią tyrimą ir tai padarė pirmoji Europoje.

"Esu visiškai tikras, kad politiniu lygmeniu yra padaryta absoliučiai viskas - turiu omeny parlamentinio tyrimo komisiją, padarytas išvadas ir priimtus sprendimus", - BNS po susitikimo sakė R.Šimašius.

"Esu įsitikinęs, kad ir Generalinė prokuratūra, tirdama tuos atvejus, padarė viską, kas buvo jos jėgose. Ne paslaptis, kad vienas iš apribojimų šitą bylą tirti yra mūsų partnerių JAV politika neatskleisti jokios informacijos, susijusios su aptariama veikla", - kalbėjo teisingumo ministras.

Europos Parlamento Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto nariai trijų dienų vizitą Lietuvoje pradėjo trečiadienį. Su jais susitikęs generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis sakė patikinęs politikus, kad ikiteisminis tyrimas nustatė, jog Lietuvoje nebuvo neteisėtai kalinamų asmenų.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur galėjo būti įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti.

Tyrimo metu taip pat nustatyti keli su JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po šių išvadų prokurorai pradėjo atskirą tyrimą, bet pernai sausį jį nutraukė.

"Turimais duomenimis, nėra nustatyta tokių faktų, kad kas nors realiai buvo laikomas tose įstaigose, tai reiškia, kad Lietuva negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad tokie atvejai buvo ar nebuvo", - BNS sakė R.Šimašius.

Ministro teigimu, europarlamentarus atvykti į Lietuvą turbūt paskatino informacijos trūkumas, kas buvo daroma Lietuvoje pasibaigus parlamentiniam tyrimui.

"Tam tikros psichologinės priežastys, kodėl parlamentarai atvažiavo į Lietuvą - po šių žinių prieš trejus metus iš parlamentinio tyrimo komisijos, jie pasigenda žinių, kas vyksta toliau, kaip viskas atrodo", - kalbėjo ministras.

"Bent jau aš iš savo pusės informavau, kad po šio tyrimo Lietuva pasidarė sisteminius pakeitimus, padarė išvadas, ir tas, kas vyko prieš kelerius metus, neturi pasikartoti", - sakė R.Šimašius.

Vėliau ketvirtadienį europarlamentarai vyks į Valstybės saugumo departamento mokymo centrą Antaviliuose. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad šiame pastate amerikiečiai buvo įrengę slaptą sulaikymo centrą, kur galėjo būti laikomi ir kankinami įtariami terorizmu asmenys.