"Norėčiau, kad kuo greičiau būtų sudaryta parlamentinė komisija, kad kuo greičiau būtų grąžintas ponas Petrikas ir būtų sudėti visi taškai ant "i", - antradienio susitikime su žurnalistais sakė G.Furmanavičius.

Kaip žinoma, praėjusią savaitę JAV teismas jau penktą kartą atidėjo posėdį, kuriame turi būti nagrinėjamas Lietuvos prašymas išduoti mūsų šaliai finansinėmis machinacijomis įtariamą buvusio Kauno holdingo EBSW vadovą Gintarą Petriką.

Vidaus reikalų ministras pabrėžė niekaip negalįs daryti įtakos pernai gegužę sulaikyto G. Petriko išdavimo procedūroms, nors ir yra suinteresuotas jų spartumu. Ministro žodžiais, visus reikiamus dokumentus JAV teikia ekstradicijos prašanti Generalinė prokuratūra.

Kartu G. Furmanavičius tvirtino neturėjęs jokių sąsajų su EBSW valdytais indėlininkų pinigais, nebuvęs EBSW akcininku ar stebėtojų tarybos nariu. Žurnalistų klausiamas, ar turėjo akcijų su šiuo koncernu susijusiose įmonėse, G. Furmanavičius atsakė turėjęs 0,8 proc. Kauno holdingo kompanijai priklausiusio "Žemprojekto" akcijų. Čia pat pareigūnas pridūrė, kad apie 15 proc. minėtos bendrovės akcijų turėjo ir valstybė. "Tai kas čia su kuo susijęs", - savo atsakymą jis užbaigė klausimu.

Anot G.Furmanavičiaus, jis pasiryžęs atsakyti į visus parlamentinės komisijos klausimus ir yra įsitikinęs, kad galimas tolesnis EBSW veiklos tyrimas jam neatneš jokių nemalonių staigmenų. Paties G. Petriko jis teigia net nepažinojęs asmeniškai - tik žinojęs jį kaip žmogų, kurį tuo metu "visa Lietuva žinojo".

Ministro tvirtinimu, G. Petrikas niekada nebuvo jo tiesioginis viršininkas. Pagal tuometinis įstatymus jo viršininkas buvęs EBSW stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Kavaliauskas.

Dalis Seimo narių iki šiol abejoja, ar su EBSW istorija siejamas Darbo partijos atstovas G. Furmanavičius gali dirbti vidaus reikalų ministru. Tačiau, kai buvo svarstoma jo kandidatūra, Generalinė prokuratūra aukščiausius šalies vadovus informavo neturinti faktinių duomenų, kad G. Furmanavičius galėjo dalyvauti koncerno nusikalstamoje veikloje.

Prokuratūros duomenimis, G. Furmanavičius skandalingoje EBSW byloje buvo apklaustas tik kaip liudytojas.