"Ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio L-410 remonto Lietuvos kariuomenės karo policija pradėjo balandžio 16 dieną. Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį", - teigiama krašto apsaugos ministrės atstovės Ugnės Naujokaitytės atsakyme BNS.

Minėtas straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę už tarnybos pareigų neatlikimą. Pagal šį straipsnį valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pasak U.Naujokaitytės, įtarimai šioje byloje kol kas niekam nepareikšti.

Krašto apsaugos ministerijos Generalinė inspekcija atliko tyrimą dėl komisijos narių, priėmusių orlaivį L-410 po milijonus kainavusio remonto, tarnybinių pareigų galimo neatlikimo. Šio tyrimo metu buvo nustatyta galimai nusikalstamos veikos požymių.

Generalinės inspekcijos tarnybinio patikrinimo medžiaga buvo perduota Lietuvos kariuomenės karo policijai. Komisiją, kuri priėmė galimai nekokybiško orlaivio remonto darbus, sudarė šeši asmenys - visi KOP karininkai.

Lietuvos kariuomenės Skrydžių saugos departamentui tikrinant orlaivį L-410 po remonto, siekiant išduoti jam tinkamumo skraidyti pažymėjimą, buvo nustatyta pažeidimų ir neatitikimų, kurie gali turėti įtakos skrydžių saugai.

KAM teigimu, buvo nustatyti tokie pažeidimai kaip variklių nekokybiško remonto išoriniai požymiai ir kompresorių pažeidimai, leidžiantys teigti, kad variklių kapitalinis remontas atliktas nekokybiškai. Taip pat nepilnai įvykdyti kiti remonto darbų sutartyje numatyti reikalavimai.

2011 metų vasario pabaigoje Lietuvos kariuomenė sudarė pirkimo-pardavimo sutartį su bendrovėmis "Ekobana" ir "Ukraviatechnika" dėl lėktuvo L-410 kapitalinio remonto.

Jo metu turėjo būti suremontuota ir perdažyta orlaivio danga, pakeisti orlaivio varikliai bei sraigtai, taip pat atlikta kai kurių sistemų modernizacija.

Lėktuvo modernizacija skirta skrydžių saugai užtikrinti, atsižvelgiant į Tarptautinės civilinės aviacijos administracijos reikalavimus, ES direktyvas ir reglamentus. Lėktuvo L-410 remonto darbų vertė - 5 mln. 956 tūkst. 830 litų.

1992 metais du transportinius lėktuvus L-410 UVP Turbolet Lietuvos kariuomenei padovanojo Vokietija. Šie orlaiviai yra pagaminti 1982 metais.