Galima įsivaizduoti, kokios darbo nuotaikos tris mėnesius vyravo J.Liaučiaus vadovaujame kolektyve ir kaip jis kontroliavo biudžeto lėšas ir valstybės paskolas.

Pagaliau prezidentas Seimui aną savaitę pateikė Vidaus reikalų ministerijos sekretorės Rasos Budbergytės kandidatūrą į valstybės kontrolieriaus postą. Dabar jau teigiama, kad prezidentas Valdas Adamkus kandidatę pasirinkęs iš keturių pretendentų. Per pastarąsias kelias savaites V.Adamkus taip pat buvo susitikęs su buvusiu ilgamečiu Interpolo Lietuvos biuro vadovu Aurelijumi Racevičiumi, buvusiu teisingumo ministru Vytautu Markevičiumi ir premjero A.M.Brazausko siūlytu buvusiu Seimo nariu Juozu Bernatoniu. Tačiau "Ekstra" prisiminė, kad iš pradžių oficialiuose pranešimuose buvo minimi ne keturi, o penki pretendentai, tačiau penktasis kažkodėl nutylimas.

Prezidento patarėja teisės klausimais Toma Birmontienė patvirtino šį faktą: "Taip, buvo ir penktas. Toje mūsų virtuvėje jis buvo atsiradęs, tačiau toliau kandidato nenuėjo, nors tai ir padorus, ir garbingas žmogus. Tad galutiniame etape prezidentas rinkosi jau tik iš keturių". T.Birmontienė, remdamasi etikos sumetimais, atsisakė nurodyti šio mistiškojo kandidato pavardę.

Pasak prezidento patarėjos, kandidatų į šį labai svarbų valstybės postą paieška užtruko todėl, kad gana ilgai aiškintasi dabartinio kontrolieriaus J.Liaučiaus, kurio kadencija baigėsi pernai rugsėjį, neetiško elgesio aplinkybės. Vėliau vyko rinkimai, reikėjo suformuoti Vyriausybę. "Žinokite, kad nėra labai lengva apsispręsti, kokį - finansų ar teisės - specialistą pasirinkti. Reikia ir sąžiningą žmogų rasti, išsiaiškinti, ar buvo kokiame nors rezerve, ar ne?" - sakė T.Birmontienė.