Pagal įstatymą, tapatybės kortelė būtų pagrindinis tapatybę nustatantis dokumentas, privalomas visiems piliečiams, kuriems sukako 16 metų. Piliečio pageidavimu kelionėms į užsienį galėtų būti išduodamas pasas.

  • Parlamentarai - patriotai

    Įžvelgė korupcijos šešėlį

    Praėjusią savaitę Seimas padarė šių projektų priėmimo pertrauką, įžvelgęs korupcijos šešėlį.

    Seimo nariams įtarimų sukėlė tai, jog jau yra paskelbti konkursai asmens tapatybės kortelių gamybos programinei įrangai ir dokumentų blankams įsigyti.

    Parlamentaras Stanislovas Buškevičius tuomet net pareiškė, jog kortelės jau yra pagamintos.

    Vidaus reikalų (VR) ministerijos atstovai tai paneigė.

    VR ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis tai dar kartą pakartojo antradienį Seimo posėdyje: "Identifikacinės kortelės nėra atspausdintos. Tai aš pareiškiu labai atsakingai".

    J.Bernatonis anksčiau kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydamas išsiaiškinti konkursų rengimų aplinkybes.

    "Konkursai buvo paskelbti sprendimus priėmus ministrams pirmininkams Andriui Kubiliui ir Rolandui Paksui. Aš, kaip VR ministras, susitariau su STT vadovu, kad būtų nuodugniai patikrintas visų šiame konkurse dalyvavusių pareigūnų suinteresuotumas", - sakė J.Bernatonis.

    Jo nurodymu, konkursų rengimo aplinkybėms tirti taip pat buvo sudaryta ministerijos komisija, kuriai vadovauja viceministras Virginijus Bulovas.

    J.Bernatonis žadėjo paskelbti tyrimo išvadas viešai.

    "Nematome reikalo, ką nors slėpti. Mes tik vykdome ankstesnių Vyriausybių sprendimus", - teigė jis.

    Bus lietuviški rašmenys

    Įstatymų projektus pateikusi Vidaus reikalų ministerija teigia, jog dabartinis Lietuvos Respublikos piliečio pasas yra dažnai ir lengvai klastojamas, todėl Lietuvai integruojantis į Europos Sąjungą, yra būtina turėti patikimesnį asmens tapatybę nustatantį dokumentą.

    Kaip viena iš apsaugos priemonių, numatoma, jog asmens nuotrauka kortelėje būtų įspaudžiama kaip ir kiti duomenys.

    Prieš priimdamas Asmens tapatybės kortelės įstatymą, Seimas jį sulietuvino: tarptautinį žodį "identifikavimo" pakeisdamas "tapatybės". Tokį variantą siūlė pasirinkti Valstybinės lietuvių kalbos komisija.

    Taip pat Seimas pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato Aloyzo Sakalo pataisą, nustatant, jog "duomenys asmens identifikavimo kortelėje įrašomi lietuviškais rašmenimis".

    Seimas atmetė Egidijaus Klumbio pasiūlymą asmens pageidavimu įrašyti tapatybės kortelėje ir tautybę.

    "Tai priskiriama jautrių duomenų grupei, kurie negali būti skelbiami. Tai prieštarautų tai tvarkai, kuri nustatyta ES erdvėje", - teigė J.Bernatonis.

    Parlamentarai - patriotai

    Seimo sprendimas atmesti siūlymą asmens tapatybės kortelėje įrašyti tautybę, sukėlė kai kurių parlamentarų patriotizmo pliūpsnį.

    "Aš manau, kad tai Lietuvos piliečio jausmų įžeidimas. Aš asmeniškai kreipsiuos į Briuselį į (Europos - BNS) Žmogaus teisių teismą, kad šitas įstatymas būtų panaikintas", - pareiškė krikščionis demokratas Petras Gražulis.

    "Aš irgi didžiuojuosi esąs lietuvis, tačiau man nereikia jokių pažymų tam įrodyti", - replikavo liberalas Algirdas Gricius.

    Numatoma, kad asmens dokumentų išdavimo programinei įrangai įsigyti reikės 17 mln. litų, o asmens identifikavimo kortelės blankams įsigyti - 7,5 mln. litų. Šios sumos numatytos 3 metų laikotarpiui.