Pirmadienį, prieš išvykdama į Varšuvoje organizuojamą Vidurio ir Rytų Europos valstybių konferenciją kovos su terorizmu klausimais, JAV Valstybės departamento pasekretoriaus pavaduotoja Europos reikalams Hether Conley (Heter Konlej) dalyvavo Amerikos centre surengtoje apskritojo stalo diskusijoje terorizmo klausimais, kurioje ji pabrėžė, jog Lietuva vaidina svarbų vaidmenį tarptautinėje antiteroristinėje koalicijoje.

Viešnios teigimu, Lietuva galėtų prisidėti prie pastangų užšaldyti teroristų banko sąskaitas, stiprinti sienų kontrolę, siekiant užkirsti kelią neteisėtai migracijai, ginklų bei pavojingų medžiagų gabenimui.

H.Conley sakė, jog Jungtinės Amerikos Valstijos yra dėkingos Lietuvai už tvirtą visuomenės ir Vyriausybės paramą po rugsėjo 11 dienos įvykių.

Diskusijoje dalyvavęs JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas F.Tefftas (Džonas F.Teftas) džiaugėsi nepriekaištingu Lietuvos Visuomenės sveikatos centro darbu.

Visuomenės sveikatos centro Mikrobiologijos laboratorijoje praėjusį ketvirtadienį viename iš penkių JAV ambasados Vilniuje pašto maišų buvo išskirtas juodligės sukėlėjas "bacillus anthracis", pirmadienį centro darbuotojai dezinfekavo ambasados patalpas nuo galimo juodligės užkrato.

"Tai yra geras pavyzdys, kuomet JAV ambasada bendradarbiauja su vietos specialistais", - sakė ambasadorius. H.Conley teigė, jog Lietuva sėkmingai ruošiasi narystei NATO, atlikdama Narystės veiksmų plane numatytas užduotis ir užtikrindama tinkamą krašto apsaugos sistemos finansavimą, bei tvirtino, jog NATO plėtra nesulėtės dėl po rugsėjo 11 dienos įvykių iškilusių naujų iššūkių tarptautiniam saugumui.

"Nepaisant to, kad Rusija už įsitraukimą į antiteroristinę koaliciją gali reikalauti tam tikrų nuolaidų, pavyzdžiui NATO plėtros į Baltijos šalis sustabdymo, dėl kai kurių klausimų, kaip priešraketinė gynyba ir NATO plėtra, deramasi nebus", - tvirtino JAV pareigūnė.

Pasak jos, Rusijos sprendimas bendradarbiauti kovoje su terorizmu sukurs geresnę atmosferą kitų klausimų sprendimui, o diskusijų dėl Aljanso plėtros sustabdymo nebus.

Paklausta apie antradienį Varšuvoje įvyksiančią konferenciją terorizmo klausimais, kurioje dalyvaus 15 Vidurio ir Rytų Europos valstybių prezidentai, H.Conley sakė, jog renginyje dalyvausiančioms valstybėms ji pateiks konkrečius pasiūlymus, kaip jos galėtų padėti sunaikinti tarptautinį terorizmą.

Kaip vieną iš būdų viešnia įvardijo teisės aktų, reglamentuojančių kovą su tarptautiniu terorizmu, įtartinų finansinių srautų sekimą ir teroristų banko sąskaitų užšaldymą, priėmimą.

"Mano manymu, būtų daug efektyviau, jei teroristinių organizacijų finansinių išteklių identifikavimo, jų užšaldymo, kovos su tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu imtųsi visos, o ne pavienės regiono valstybės", - kalbėjo JAV pareigūnė.

Pirmadienį kovos su terorizmu klausimus bei dvišalius Lietuvos ir JAV santykius H.Conley taip pat aptarė su prezidentu Valdu Adamkumi, krašto apsaugos ministru Linu Linkevičiumi bei užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu.