Lietuvos Vyriausybė žemės drebėjimo ir cunamio nusiaubtam Pietryčių Azijos regionui yra skyrusi 350 tūkst. litų, šios lėšos jau pervestos JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biurui.

Kaip pranešė URM, apie savo įsipareigojimus susitikime paskelbė daugiau nei 70 valstybių, bendra neatidėliotinai pagalbai skiriama pinigų suma pasiekė 717 mln. JAV dolerių.

Susitikimui pirmininkavęs JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Janas Egelendas pateikė naujausią informaciją apie padėtį stichijos nusiaubtuose regionuose, neatidėliotinas priemones, kurių tarptautinė bendrija turi skubiai imtis, bei įvardijo reikalingų lėšų poreikį.

Vien tik per šių metų pirmąjį pusmetį cunamio nuniokotoms Indonezijai, Maldyvams, Šri Lankai, Somaliui, Seišeliams ir kitoms nukentėjusioms valstybėms JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras prašo skirti 977 mln. JAV dolerių, tačiau šiai dienai organizacijai pervesta pinigų suma siekia vos 300 mln. JAV dolerių.

Ženevoje taip pat kalbėta apie ilgalaikius regiono atstatymo tikslus, kurių įgyvendinimui valstybės donorės jau yra įsipareigojusios skirti beveik 4 mlrd. JAV dolerių.

Tai buvo pirmasis tokio lygio Jungtinių Tautų koordinuotas renginys, skirtas aptarti neatidėliotiną ir ilgalaikę pagalbą nuo katastrofos nukentėjusiems regionams bei paraginti tarptautinę bendriją skirti tam būtinų lėšų.

Daugybė žmonių nukentėjo per gruodžio pabaigoje įvykusį stipriausią Pietryčių Azijos regione per pastaruosius 40 metų žemės drebėjimą, kuris sukėlė cunamio bangas, nusiaubusias Bengalijos įlankos valstybių pakrantes.

Per šią stichinę nelaimę žuvo daugiau kaip 165 tūkst. žmonių, milijonai žmonių liko be pastogės.