"2012 metų sausio 31 dieną pateiktas prašymas dėl leidimo laikinai gyventi, byla nagrinėjama", - BNS informavo departamento Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Irena Merkienė.

Buvęs Ukrainos Charkovo srities gubernatorius A.Avakovas yra nuteistos Ukrainos ekspremjerės Julijos Tymošenko bendražygis.

A.Avakovas kovo mėnesį buvo sulaikytas Italijoje, tačiau vėliau paleistas. Italijos teismas ketina spręsti jo ekstradicijos klausimą, pranešė naujienų agentūra "Reuters". Šią informaciją BNS pateikė ir A.Avakovo draugu prisistatantis Lietuvos politikas Audrius Butkevičius.

"Romos apeliacinis teismas balandžio 10 dieną jį paleido nerasdamas sulaikymo motyvuose nieko daugiau kaip politiką. Bus dar vienas svarstymas, kuriame bus svarstomas jo ekstradicijos klausimas", - BNS telefonu iš Italijos penktadienį sakė A.Butkevičius.

Buvęs krašto apsaugos ministras A.Butkevičius, kuris vėliau nuteistas už pasikėsinimą sukčiauti, BNS teigė, kad A.Avakovas yra jo bičiulis, o jiedu pažįstami apie 20 metų.

"Visi kaltinimai pateikti prieš jį Ukrainos Vyriausybės yra politiškai motyvuoti ir analogiški tiems kaltinimams, kurie pateikti Julijai Tymošenko", - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis teigė žinąs apie A.Avakovo prašymą leisti jam gyventi Lietuvoje.

"Jis buvo atidaręs kompaniją Lietuvoje, dar tuomet, kai jam Ukrainoje nebuvo pateikti jokie kaltinimai", - sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, A.Avakovas šiuo metu yra Italijoje.

Paklaustas, ar A.Avakovas neketina prašyti politinio prieglobsčio, A.Butkevičius sakė: "Aš manau, kad tai yra svarstytinas klausimas, bet negalėčiau atsakyti į šį klausimą už jį".

A.Butkevičių kaip A.Avakovo "draugą ir politinį rėmėją" kovo mėnesį citavo ir "Reuters" agentūra.

Apie A.Avakovo norą gyventi Lietuvoje penktadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra "Interfax", kuri rėmėsi Charkovo srities prokuratūros vadovu Oleksandru Babkovu.

"Baudžiamosios bylos tyrimo metu mes gavome oficialų pranešimą iš Interpolo biuro Lietuvoje, kad šių metų sausio 31-ąją (dieną, kai Avakovui buvo parinktas sulaikymas kaip kardomoji priemonė, buvo priimtas sprendimas jį traukti baudžiamojon atsakomybėn ir jo pavardė buvo įrašyta į ieškomų asmenų sąrašą) Avakovas kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas, prašydamas, kad jam būtų suteikta teisė nuolat ten gyventi", - ketvirtadienį teigė O.Babkovas.

Anot Ukrainos teisėsaugininko, A.Avakovas Lietuvos institucijoms pranešė, kad jis yra nuolatinis Lietuvoje registruotos įmonės "Divia Investment" darbuotojas. Šią įmonę įkūrė jo sutuoktinė.

O.Babkovo teigimu, tai nereiškia, kad A.Avakovas prašė politinio prieglobsčio.

Ketvirtadienį "Reuters" pranešė, kad Charkovo gubernatoriumi 2005-2010 metais buvęs A.Avakovas netoli Romos buvo sulaikytas kovo 26 dieną pagal Ukrainos ekstradicijos prašymą. Jo advokatas Corrado Oliviero (Koradas Olivjeras) "Reuters" teigė, kad vyras paleistas, kai užginčijo suėmimą.

Anot pranešimo, teismo dokumentai rodo, kad teismas pripažino gynybos argumentas, jog A.Avakovas gali būti persekiojamas kaip politikos veikėjas.