Jei Vyriausybė pritartų FM parengtam projektui, minimalus minėtų įstaigų vadovų atlyginimas siektų 5 tūkst. litų, maksimalus - 5773 litus. Struktūrinio padalinio vadovams būtų mokamas 3655-4621 lito atlygis. Taip pat šių įstaigų darbuotojams numatyta galimybė gauti dar iki 45 proc. didesnius atlyginimus. Taigi, kaip teigia Teisingumo ministerija, iš esmės nutarimo projektu siūlomų koeficientų maksimali riba yra didesnė net 45 procentais.

Turint galvoje, kad įstatymai leidžia mokėti ir 70 proc. algos dydžio personalinį priedą, iš viso FM biudžetinių įstaigų vadovai galėtų pretenduoti į 14 tūkst. litų darbo užmokestį. Dienraštis primena, kad paprastas Seimo narys šiuo metu gauna 6,9 tūkst. litų, ministras - 9 tūkst. litų, premjeras - 11 tūkst. litų, Konstitucinio Teismo pirmininkas - 9,4 tūkst. litų mėnesinį darbo užmokestį.

Savo ruožtu finansų ministrės patarėjos Rasos Jakilaitienės teigimu, pertvarkant AAT ir ATVI į biudžetines įstaigas svarbu išlaikyti aukštos kvalifikacijos specialistus. Nekeisdama jų darbo apmokėjimo tvarkos valstybė šių specialistų negalėtų "įpirkti" ir prarastų. "Kiekvienas turbūt sutiks, kad specialistai, kurie vykdys privačių auditorių priežiūros funkciją, turi būti ekonomiškai saugūs, kad galėtų nepriklausomai ir sąžiningai atlikti pareigas", - „Lietuvos žinioms“ tvirtino R.Jakilaitienė.

Tačiau dokumentas sulaukė neigiamo net trijų suinteresuotų ministerijų vertinimo. Pasak jų, tokio dydžio atlyginimai, kokius ketinama mokėti auditoriams, apskaitininkams bei turto vertintojams, pažeistų lygiateisiškumo ir teisingumo principus, diskriminuotų kitus darbuotojus. Kartu nepritariama FM ketinimams pertvarkytų įstaigų darbuotojus priskirti ne valstybės tarnautojų, o dirbančiųjų pagal darbo sutartį kategorijai. Taip siekiama išvengti valstybės tarnyboje privalomo konkurso.