Ši melodija buvo skirta Prezidentui Valdui Adamkui, tą dieną šventusiam 75-metį.

Šalies vadovas buvo atėjęs į Filharmoniją pasiklausyti kompozitoriaus Rodiono Ščedrino autorinio koncerto, kurį dirigavo ir solo violončele grojo pasaulinio garso muzikas Mstislavas Rostropovičius.

Pasibaigus koncerto programai, maesro M.Rostropovičius išėjo į sceną ir lietuviškai perskaitė sveikinimą Prezidentui V.Adamkui.

Publika plojimais ir krykštavimais lydėjo kiekvieną garsiojo rusų muziko lietuviškai ištartą frazę, o orkestras užgrojo populiariąja "Happy Birthday".

Perskaitęs sveikinimą, 74 metų M.Rostropovičius tarsi jaunuolis nušoko nuo scenos, priėjo prie 9-oje eilėje sėdėjusio V.Adamkaus, jį apkabino, išbučiavo ir įteikė gėlių puokštę.

Publika Prezidentą sveikino audringais plojimais stovėdama. Kai kas bandė niūniuoti ir lietuviškąjį "Ilgiausių metų...", bet jų balsas neprasiveržė pro plojimų audrą.

Scenoje sėdėjęs Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras irgi nesusiprato užgroti tradicinės lietuviškos melodijos, skambančios per visas sukaktuves.

Virto grandioziniu renginiu

Jubiliejinio gimtadienio išvakarėse Prezidentas V.Adamkus sakė neketinąs triukšmingai švęsti savo 75-mečio: "Nemanau, kad mano gimimo dienos, jubiliejai turėtų kelti kokių nors rūpesčių žmonėms, su kuriais nepalaikau nuolatinių asmeninių ryšių".

"Aš niekada neteikiau didelės reikšmės asmeninėms simbolinėms datoms, - kalbėjo V.Adamkus, duodamas interviu "Lietuvos rytui". - Jubiliejai, gimimo datos - tiesiog puiki proga, trumpam atitrūkus nuo kasdienių rūpesčių, pasimatyti ir pabendrauti su mielais žmonėmis. Taip bus ir šiandien. Paklausysiu su draugais koncerto, kartu pavakarieniausime".

Tačiau Prezidento lūkesčiams nebuvo lemta išsipildyti. Jo jubiliejinė sukaktis virto grandiozine švente.

Iš Nacionalinės filharmonijos salės V.Adamkus su žmona Alma išskubėjo susijaudinęs ir sutrikęs. Apkabinęs per pečius, jį palydėjo M.Rostropovičius.