Pasiklausę Rodiono Ščedrino autorinio koncerto, kuriame gros ir diriguos pasaulinio garso žvaigždė Mstislavas Rostropovičius, jubiliato svečiai vakarieniaus sostinės "Stiklių" restorane.

- Kuo jums išskirtinė ši diena? - "Lietuvos rytas" paklausė Prezidento.

- Aš niekada neteikiau didelės reikšmės asmeninėms simbolinėms datoms. Jubiliejai, gimimo dienos - tiesiog puiki proga, trumpam atitrūkus nuo kasdienių rūpesčių, pasimatyti ir pabendrauti su mielais žmonėmis.

Taip bus ir šiandien. Pasiklausysiu su draugais koncerto, kartu pavakarieniausime.

- Turbūt buvo nemažai žmonių, norėjusių jus asmeniškai pasveikinti, įteikti dovanų?

- Mano sekretorei Boženai šiomis dienomis teko nemažai papildomo darbo. Norėdami mane pasveikinti, į Prezidentūrą iš visos Lietuvos skambino politikai, valstybinių įstaigų vadovai, universitetų rektoriai, bendrovių prezidentai.

Tai nestebina. Man teko girdėti pasakojimų, kaip ankstesniais laikais norintieji pasveikinti šalies vadovus su gėlių puokštėmis bei dovanomis išsirikiuodavę eilėje nuo jų kabineto durų per visą pastatą iki gatvės.

Tačiau nemanau, kad mano gimimo dienos, jubiliejai turėtų kelti kokių nors rūpesčių žmonėms, su kuriais nepalaikau nuolatinių asmeninių ryšių. Paprašiau sekretorės mano vardu padėkoti visiems skambinusiems ir sveikinusiems.

Bet kartu ji turėjo paaiškinti, kad jokiu būdu neverta skubėti su gėlių puokšte ir dovana į Prezidentūrą.

- Ar ne jūsų gyvenimo JAV patirtis skatina taip skeptiškai vertinti kartais net valstybiniu mastu švenčiamus politikų jubiliejus?

- Nesuprantu, kodėl per jubiliejus būtinai reikia kad ir labai gerbtinus asmenis apdovanoti ordinais.

Susiduriu su tokiais prašymais: esą štai artėja vieno ar kito gero vyro jubiliejus ir jam reikėtų ordino. Nelaikau dideliu nuopelnu to, kad žmogus nugyvena kažkiek dešimtmečių.

Tiesa, ir prieškario Lietuvoje buvo gajus įprotis švęsti valdžios žmonių jubiliejus. Atsimenu, dar vaikystės laikais man atrodė kažkaip neskoninga, kai tuometiniam Prezidentui Antanui Smetonai jubiliejaus proga buvo dovanojamas Užulėnio dvaras, baltas žirgas.

Gyvendamas Amerikoje niekada triukšmingai nešvęsdavau savo gimimo dienų, nesu gavęs jokių brangių dovanų.